'Glimpje hoop' op herstel vredesoverleg in Angola

LUANDA, 8 AUG. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft gisteren besloten de VN-vredesmissie in Angola met een maand te verlengen. Hij heeft tevens de Guinese diplomaat Issa Dialo benoemd tot opvolger van de in juni bij een vliegtuigongeluk omgekomen leider van de missie. De belangrijkste onderhandelaar van de Angolese oppositiebeweging UNITA is gisteren na twee maanden afwezigheid teruggekeerd in de hoofdstad Luanda. Westerse diplomaten reppen van een “eerste glimpje hoop” op hervatting van het in het slop geraakte vredesproces.

Isaias Samakuva, die wordt beschouwd als een sleutelfiguur binnen de leiding van UNITA, vertelde bij aankomst vanuit het UNITA-hoofdkwartier in Andulo, Midden-Angola, dat hij “belangrijk nieuws” had. Hij zou de boodschap dit weekeinde overbrengen aan de Gezamenlijke Commissie die toezicht houdt op het vredesproces. In de bewuste commissie zitten diplomaten van de Verenigde Staten, Rusland en Portugal.

De bijeenkomst van dit weekeinde zal worden bijgewoond door de speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi, die in opdracht van secretaris-generaal Kofi Annan deze week een pendelmissie heeft uitgevoerd tussen de regering in Luanda en het UNITA-hoofdkwartier. Brahimi's missie werd algemeen beschouwd als een laatste poging van de VN om de MPLA-regering van president Dos Santos en UNITA-leider Jonas Savimbi te weerhouden van hervatting van de burgeroorlog. Een slachting onder dorpelingen in het noordwesten van Angola, in juli, en berichten over mobilisatie van gevechtstroepen door zowel de regering als UNITA werden door waarnemers uitgelegd als voorboden van vijandelijkheden op grote schaal. Militaire analisten in Zuid-Afrika meldden vorige week dat de regering van Dos Santos van het invallende droge seizoen gebruik wilde maken voor een groot offensief tegen de UNITA. De oppositiebeweging is zijn verplichtingen krachten het vredesakkoord van 1994 - overdracht van bezet gebied aan de regering en demobilisering van zijn soldaten - nog steeds niet nagekomen.

Na een onderhoud met Jonas Savimbi in Andulo kondigde Brahimi woensdag aan dat de voormalige rebellen hadden toegezegd hun politieke vertegenwoordiging in Luanda te heropenen. President Dos Santos zou Brahimi deze week hebben beloofd de felle media-campagne tegen UNITA op een lager pitje te zetten.

Het vertrek van UNITA-onderhandelaar Samakuva naar Andulo, twee maanden geleden betekende een cpmplete breuk in de contacten tussen regering en UNITA. (AP, Reuters)