Flashdance

Dansen was begin jaren 80 een ware trend. Denk maar aan het toen zo populaire aerobics dat door de immer in asymmetrisch balletpak gehulde Doris D (van de Pins) in Nederland werd geïntroduceerd. Maar het was ook de tijd van het robotachtige dansen, het zogenaamde electric boogie en breakdance.

Kunst was - in tegenstelling tot nu - zoveel mogelijk te bewegen. Met een spagaat, een flikflak of een andere turnoefening maakte je absoluut de blits. Bij een enkele dertiger, dronken op een feestje, is nog wel te zien hoe het eraan toe ging.

Begin jaren 80 werden er twee dansfilms uitgebracht: Fame (1980) en Flashdance (1983). Fame gaf een redelijk realistisch beeld van Amerikaanse studenten aan een 'school of performing arts'. Kwesties als onzekerheid, ambitie, homoseksualiteit en verkrachting kwamen hier aan de orde. Flashdance is allesbehalve realistisch: een meisje werkt als lasser en als danseres in een ranzige club en heeft de droom toegelaten te worden op een klassieke dansacademie. Wat uiteindelijk lukt. Het verhaal, onder andere geschreven door Joe Eszterhas (Basic Instinct, Showgirls), is echter ondergeschikt aan de dans en de muziek. Zelfs de boodschap, 'als je een droom opgeeft, sterf je', lijkt minder belangrijk.

Ondanks dat, is de film de moeite waard. Alleen al door het tijdsbeeld: er waren nog geen cd's, pizza eten was nog hip, net als beenwarmers en lichtblauwe glimmende leggings. Bovendien komt de bekende breakdance-formatie Rock Steady Crew in de film voor - toen al zonder leadzangeres Baby Love die overleden schijnt te zijn aan een headspin, een dansstunt.

Maar de film werd 'gemaakt' door hoofdrolspeelster Jennifer Beals, die werkelijk de sterren van de hemel danst op de met een Oscar bekroonde muziek van Irene Cara (actrice in de film Fame én schrijfster van die titelsong). Heel wat bioscoopgangers van toen zullen Beals in discotheken hebben geïmiteerd. Werd dat nu nog maar gedaan. Het nachtleven zou heel wat spannender zijn.

Flashdance (Adrian Lyne, VS, 1983), zaterdag, SBS6, 20.30-22.15u.

    • Lukas Keijser