Feyenoord-voorzitter hekelt belastingklimaat

ROTTERDAM, 8 AUG. In navolging van de broers De Boer vindt Feyenoord-voorzitter Van den Herik dat de overheid een belastingvriendelijk klimaat moet creëren voor beroepsvoetballers. De preses greep de seizoenspresentatie van de Rotterdamse selectie gisteren aan om zijn ernstige bezorgdheid te uiten over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

In zijn jaarlijkse State of the Union deed Van den Herik een beroep op het nieuwe kabinet van premier Kok. “Zolang spelers in het buitenland nog altijd netto vijf keer zoveel kunnen verdienen, vechten we in Nederland voor een verloren zaak.” Van den Herik nam de aanbieding van FC Barcelona aan de gebroeders De Boer als voorbeeld. Tevens probeerde hij hiermee de kansloze situatie van het Ajax-bestuur aan te geven. “Al ben ik blij dat Ajax de arbitrage-zaak heeft gewonnen, het wordt kwaad kersen eten met deze jongens. Ik ben erg pessimistisch over de toekomst van onze bedrijfstak. De klok wordt teruggezet naar de begin jaren vijftig. Toen raakten we achter op het internationale voetbal omdat we in Nederland weigerden betaald voetbal in te voeren. Nu hebben we te maken met oneigenlijke concurrentie. Daarom zeg ik: kabinet, maak een uitzondering voor volksvermaak. Geef artiesten en profvoetballers een aparte fiscale regeling. Anders zullen steeds meer topspelers ons land de rug toe keren en wordt ons topvoetbal afgeroomd.”

Van den Herik is niet ontmoedigd door de afwijzing van Kok eerder dit jaar als reactie op het verzoek van de De Boertjes. “In de kranten heb ik foto's gezien waarin de demissionaire ministerploeg de vergadering staakte om naar 't WK voetbal te kijken. Dat zegt toch wel wat. Kok heeft negatief gereageerd op de broers De Boer omdat hij dat moest doen in het kader van de verkiezingen. We zijn nu op een tweesprong beland. Of we accepteren ons verlies, of we bedenken iets wat meer past in deze tijd dan het pensioenfonds CFK.”

Dat spelers ook wel eens voor het avontuur of een sportieve verbetering naar het buitenland gaan, komt volgens Van den Herik slechts ten dele voor. Hij neemt de overgang van Giovanni van Bronckhorst naar Glasgow Rangers als voorbeeld. Die transfer leverde Feyenoord overigens achttien miljoen gulden op en daarvoor kon de club uit De Kuip zes nieuwe spelers aanschaffen. Van den Herik: “Maar ik kan me echt niet voorstellen dat Giovanni voor het avontuur of de sportieve verbetering naar Schotland is gegaan. Dat had echt alleen met geld te maken.” Ook deze transfer heeft volgens de voorzitter van Feyenoord aangetoond in welke positie het Nederlandse voetbal is gemanoeuvreerd. “Wij hebben Van Bronckhorst beslist geen kleine aanbieding gedaan. Daarop werd door zijn zaakwaarnemer op beschamende wijze gereageerd.”

De KNVB en justitie kregen er van Van den Herik flink van langs. “We hebben al twintigduizend seizoenkaarten verkocht en daarmee is nog eens bevestigd hoe trouw ons legioen is. Ik word al niet eens meer moedeloos van alle regelingen waarmee supporters worden geconfronteerd. Combikaarten, persoonsgebonden clubcards, kooien, speciale busreizen, je kunt het zo gek niet bedenken. Terwijl er eigenlijk maar een maatregel afdoende is tegen supportersgeweld: het straffen van de daders. Maar als ik lees dat in het kader van het lik-op-stuk-beleid een boete is opgelegd van 120 gulden voor vernielingen, dan zijn we op de verkeerde weg. We geven de maatschappij uit handen. Zelfs in bussen met supporters die een goldcard hebben van Feyenoord worden vernielingen aangericht. Dat stewards hiertegen machteloos staan is een sociale ramp.”

Feyenoord zet vanavond voor de oefenwedstrijd tegen Tottenham Hotspur ook de poorten open voor supporters zonder clubcard, omdat het nieuwe plastic pasje door de drukker niet tijdig kon worden geleverd. “Als bij de Stichting Cotass (die de exploitatie van de clubcard verzorgt, red.) één systeemanalyst wegvalt, werkt de hele organisatie niet meer. Ik heb nog nooit zo'n waardeloos klantonvriendelijk-systeem meegemaakt als die van de clubcard.”

De KNVB kreeg felle kritiek op de boycot van De Kuip voor de bekerfinale. Die wordt niet meer in Rotterdam gespeeld omdat burgemeester Peper, nu minister van Binnenlandse Zaken, vorig seizoen Ajax-PSV weigerde om zes uur te laten spelen. “Terwijl met de ongeregeldheden rondom dit duel toch is aangetoond dat hij gelijk had. Maar de straf wordt niet teruggedraaid. Krommer kan het niet. En de voorzitters van Ajax en PSV zitten nog wel in het sectiebestuur. Het wordt hoog tijd dat er een Rotterdammer in dit college plaatsneemt.” Van den Herik heeft een zetel geweigerd.

De markante en altijd strijdvaardige voorzitter zette ten slotte nog zijn kanttekening bij de vorming van een Europese competitie waaraan momenteel vertegenwoordigers van Arsenal, Manchester United, AC Milan en Ajax werken. “Wij zijn een voorstander van de Europese competitie, maar dan onder auspiciën van de UEFA. Nu zie je dat privé en zakelijke belangen worden verweven. Op basis waarvan praat Berlusconi eigenlijk mee? Ik dacht niet dat zijn club AC Milan de laatste jaren prijzen heeft gewonnen.”