FATBOY SLIM

On The Floor At The Boutique, mixed by Fatboy Slim. Skint 491338 2.

'Right about now, the funk soul brother / Check it out now, the funk soul brother!' Die regels worden telkens herhaald in Rockafeller Skank van Fatboy Slim, een uiterst energiek, onweerstaanbaar vrolijk nummer met vette drums, een denderend stukje rock & roll-gitaar en diverse tempowisselingen; het zet dansvloeren op de kop, werd een grote hit in Engeland en een kleinere in andere landen, ook in Nederland.

Fatboy Slim is het pseudoniem van de Engelse muzikant en discjockey Norman Cook, die midden jaren tachtig in het bandje The Housemartins ('Caravan Of Love') speelde, en daarna achtereenvolgens in Beats International (bekend van de hit 'Dub Be Good To Me') en Freakpower.

De laatste jaren heeft hij zijn draai gevonden in de big beat-scene in Brighton; big beat is te herkennen aan de up-tempo, krachtige beats en een vrolijke diversiteit, waarbij oude 'old skool'-hiphop en springerige ska-muziek uit Jamaica de voornaamste invloeden zijn. Fatboy Slim is een van de beste in het genre, zoals te horen was op zijn debuut Better Living Through Chemistry, en de vele opwindende remixes die hij daarna maakte, zoals van Cornershop's 'Brimful Of Asha'.

Op de cd On The Floor At The Boutique is Fatboy Slim als discjockey te horen, zoals hij regelmatig in Engelse clubs bezig is: een dj die met een herkenbare stijl een uitgelaten sfeer creëert op volle dansvloeren. Hij mixt hier virtuoos negentien nummers aan elkaar, van oude funk-platen tot nieuwe big beat-krakers - waaronder drie nummers van hemzelf. Ideaal voor een feestje, maar ook thuis prettig opwekkend. De climax aan het eind is natuurlijk 'The Rockafeller Skank': 'R-r-r-right about now, the funk soul brother!'

    • Sietse Meijer