Einde aan cordon rond huis Suu Kyi

RANGOON, 8 AUG. Birmese militairen hebben het cordon rond de woning van Nobelprijswinnaar en leidster van de oppositie Aung San Suu Kyi opgebroken. Dat melden bronnen bij de LND, de Liga voor de Democratie, waaraan zij leiding geeft. Aung San Suu Kyi had zelf donderdag al om opheffing van het cordon gevraagd.

Sinds 1995 'bewaakte' een team van twaalf agenten van de inlichtingendienst, zes politieagenten en twee beambten van de immigratiedienst de woning van Aung. Ook binnen haar woning liepen medewerkers van de Birmese autoriteiten rond om haar bewegingen zo veel mogelijk in de gaten te houden. Gisteren stpnden er nog wel politieagenten op de weg die naar haar woning leidt.

Donderdag eiste de Nobelprijswinnaar dat de Birmese autoriteiten het beveiligingscordon terugtrokken omdat dit een onaanvaardbare inbreuk op haar rechten zou vormen. Volgens bronnen bij de LND gaan jonge leden van de beweging zelf voor de beveiliging van de Nobelprijswinnaar zorgen. “We denken dat Aung San Suu Kyi nu bevrijd is van de ogen die haar zelfs binnen haar eigen woning bespioneerden”, merkte een aanhanger van de LND vanmorgen op over het vertrek van de Birmese agenten.

De 'bevrijding' van het huis van Suu Kyi komt aan de vooravond van de herdenking, vandaag, van het bloedbad van 1988. Toen onderdrukten de Birmese autoriteiten met harde hand de democratiseringsbeweging. Daarbij vonden ten minste drieduizend mensen de dood. Tallozen worden nog vermist.

In de aanloop tot de herdenking kwam Suu Kyi in conflict met de Birmese autoriteiten. Toen ze Rangoon uitging om aanhangers in de plaats Bassein te bezoeken, werd ze door het Birmese leger 'gegijzeld' in haar auto, waarin ze zo'n zes dagen doorbracht. Uiteindelijk werd ze met harde hand gedwongen om terug te keren naar Rangoon. Volgens aanhangers is de gezondheidstoestand van de Nobelprijswinnaar sterk achteruitgegaan door haar gedwongen verblijf in de auto. (AFP)