Een clipkanaal voor de toekomst

Waar is MTV gebleven? Mijn scherm is zwart. Terwijl het grootste deel van Nederland nog steeds kan kiezen, is de Amsterdamse en Hilversumse bevolking sinds deze week aangewezen op The Music Factory (TMF) en The Box, muziekstations die ten opzichte van MTV hun nadelen hebben: een langdradige presentatie bij TMF en een door de kijkers bepaalde programmering bij The Box, dus veel dezelfde, populaire clips.

In Amsterdam moet MTV een kanaal gaan delen met andere muziekzenders en vraagt kabelbedrijf A2000 725.000 gulden per jaar voor doorgifte. “Wij willen niet delen en niet betalen”, zegt Casper Keller, hoofd van MTV Nederland. “Die eisen moeten van tafel. Wij zullen wel ons best blijven doen om terug te komen, door te blijven praten met A2000 en te kijken of er andere mogelijkheden zijn om de Amsterdamse kijkers te bereiken.” Wat voor mogelijkheden dat zouden kunnen zijn, weet Keller nog niet.

In sommige kleinere gebieden is MTV evenmin op de kabel. In Den Haag was de zender een tijdlang niet te zien, maar daar is de terugkeer gepland voor 1 september. Al wordt daar ook over delen met de nieuwe zender TV Noordzee gedacht. “Dat doen wij niet,” zegt Keller beslist.

Een alternatief is te vinden op Internet, waar MTV deze week begonnen is met M2. Ook hier is 24 uur per dag muziek te zien. Het verschil met MTV en TMF is dat M2 zich concentreert op minder populaire genres: alternatieve rock en dance. “De Beastie Boys zijn ons equivalent van de Spice Girls, en Beck is onze Celine Dion”, zegt Peter Good, managing editor van M2 bij MTV in Londen.

In oktober beginnen de tv-uitzendingen van M2, in eerste instantie in Engeland en Scandinavië; in de rest van Europa wordt nog onderhandeld met kabelmaatschappijen. Volgens Casper Keller van MTV Nederland is de kans klein dat M2 op korte termijn in Nederland te zien is. “Het zou in sommige gemeenten in pluspakketten kunnen komen, maar ook dat zal nog wel een tijdje duren.”

De zender zal zich in verschillende opzichten onderscheiden van de bestaande muziekzenders, zegt Peter Good. “De programmering van die zenders is gebaseerd op een vaste playlist van veertig of vijftig populaire nummers, die de hele dag in verschillende combinaties terugkomen. Wij werken zonder vaste playlist: elk uur wordt handmatig geprogrammeerd, door journalisten, platenproducers, artiesten en kijkers. Of door een dichter bijvoorbeeld, dat is ook mogelijk. En wij zenden geen reclame uit.”

Op Internet is het kanaal te zien met behulp van het gratis beschikbare computerprogramma RealPlayer. De beelden zijn te zien op een klein schermpje, met een redelijke ontvangst. Op het web is M2 wezenlijk anders dan op tv, zegt Peter Good.

“Op de website draaien we voornamelijk live-opnamen, geen clips. De copyrights moeten apart geregeld worden voor uitzending via het web, maar een groter probleem is de ontvangstkwaliteit, die op Internet een stuk minder is dan op tv. Omdat de beeldjes niet zo snel wisselen, blijft er weinig over van snel gemonteerde filmpjes. Live-opnamen zijn beter geschikt omdat ze veel minder beeldovergangen hebben.”

Een aardig onderdeel van de website is de mogelijkheid je eigen uur te programmeren, veertien nummers die uit een database van honderden clips te kiezen zijn. Ik stel een uur samen met onder meer Captain Beefheart, Sonic Youth, The Ganja Kru en Ash, en de website belooft mij te laten weten wanneer het precies uitgezonden zal worden.

Maar het blijkt verspilde tijd te zijn geweest: de door kijkers samengestelde programma's zullen voorlopig alleen op het tv-kanaal te zien zijn, niet op de website. Daar kan verandering in komen als de kwaliteit van de ontvangst verbetert, zegt Good. “Het probleem ligt nu vooral bij de modems en pc's, die nog niet goed genoeg zijn om uitzendingen van hogere kwaliteit aan te kunnen. RealPlayer is samen met ons een programma aan het ontwikkelen, G2, dat meer kwaliteit moet leveren.”

De belangstelling voor de M2-website is groot volgens Good. “Er is door de bezoekers al 1000 uur geprogrammeerd, terwijl het toch ongeveer een kwartier kost om zo'n uur samen te stellen. We kunnen ze niet allemaal uitzenden, dus gaan we er een aantal uitpikken. Zonder te letten op wat mensen geprogrammeerd hebben - als iemand een uur lang alleen maar Frank Black wil zien, moet dat ook kunnen.”

M2 (www.m2europe.com)

    • Sietse Meijer