Dubbele dwang geeft extra overslag

Zoals beloofd hier nog wat berichten over het grote internationale bridgefestival dat vorige maand in Deauville werd gehouden. Wat bij dit evenement altijd opvalt, is het traditioneel goede presteren van Brabantse paren. In de Franse badplaats was het dit jaar de beurt aan Ton Bakkeren en Jos van Wel uit Tilburg en Arnoud Bootsma en Herman Feiters uit Eindhoven. Met een fraaie zevende plaats waren laatstgenoemden de beste Nederlanders in het vierdaagse open toernooi, waarvoor zich meer dan 300 paren hadden ingeschreven. Dat zo'n hoge klassering niet uit de lucht komt vallen, bewijst Arnoud Bootsma met deze fraai afgespeelde 4♡ (spel kwartslag gedraaid):

Zuid gever Noord OW kw. ♠ AH10 ♡ AH9 ♦ VB72 ♣ 532 West Oost ♠ V9876 ♠ B54 ♡ V ♡ 1087 ♦ H10864 ♦ A93 ♣ 94 ♣ V1087 Zuid ♠ 32 ♡ B65432 ♦ 5 ♣ AHB6

Het bieden was simpel: zuid (Bootsma) 2♡ (zwak), noord (Feiters) 4♡. West startte (voorzichtig) met troefvrouw, voor het aas op tafel. Bootsma zag in een oogopslag dat het geen kunst was het contract te maken. In een parenwedstrijd echter, gaat het ook en vooral om de overslagen. Omdat ♣V goed zit en de vierkaart klaveren bij de driekaart troef zit, kunnen met open kaarten zelfs twaalf slagen worden gemaakt: ♡H in slag twee en dan klaveren naar de boer, gevolgd door ♣A, ♣H en klaveren getroefd op tafel, enz.

Bootsma deed het net wat eleganter. Na het nemen van de eerste slag, trok hij ook de andere twee troeven, eindigend in zijn hand. Vervolgens speelde hij zijn singleton ruiten naar klein-stuk. West kon niet opstappen met de heer, want dan zou later het aas bij zijn partner er kunnen worden uitgetroefd voor een extra slag. West bekende dus klein en oost nam dummy's vrouw met het aas. Op de nagespeelde klaveren legde de leider de boer. Hij incasseerde ook ♣A en ♣H en begon, toen de klaveren niet rond bleken te zitten, zijn troeven af te draaien. In deze positie kwamen OW in onoverkomelijke moeilijkheden:

Zuid gever Noord OW kw. ♠ AH10 ♡ - ♦ B ♣ - West Oost ♠ V98 ♠ B54 ♡ - ♡ - ♦ H ♦ - ♣ - ♣ V Zuid ♠ 32 ♡ 6 ♦ - ♣ 6

De leider speelde nu zijn laatste troef en west, die zijn ♦H moest vasthouden, gooide een schoppen af. Op tafel verdween ♦B en voor oost was er geen redden meer aan: liet hij ♣V los, dan was ♣6 hoog en zou hij een schoppen afgooien, dan liepen de schoppen en werd ♠10 de twaalfde slag. Dat laatste gebeurde aan tafel. Deze door Arnoud Bootsma knap uitgevoerde dubbele dwang leverde de Nederlanders een score van 80 procent op.

Ton Bakkeren en Jos van Wel wonnen de tweedaagse herenparen. Het betekende voor Jos van Wel zijn tweede grote succes in Deauville. Enige jaren geleden won de Tilburger, samen met Tjali Tuwanakotta, al eens de open paren. Op onderstaand spel geven Bakkeren en Van Wel een cursus signaleren:

West gever Noord Allen kw. ♠ AV432 ♡ HB8 ♦ 1063 ♣ V4 West Oost ♠ H107 ♠ B6 ♡ V952 ♡ 7643 ♦ AV9 ♦ B5 ♣ A32 ♣ H9875 Zuid ♠ 985 ♡ A10 ♦ H8742 ♣ B106

West opende met 1SA, dat werd rondgepast. Noord, Ton Bakkeren, startte met ♠3, voor de zes, de acht en de tien van de leider. Een klavertje volgde voor de acht in dummy, door zuid, Jos van Wel, genomen met de tien. De verdediging moet nu attent zijn. Als de leider aan slag komt, kan hij vier klaveren maken en geraakt hij via de snit op ♦H tot zeven slagen in totaal. Van Wel speelde schoppen door. Bakkeren nam ♠V en ♠A, waaronder de heer viel. Vervolgens incasseerde hij secuur eerst ♠4 en toen ♠2. 'Wat maakt dat nou uit?' zult u mischien denken, 'andersom kon toch ook?' Door de schoppen van hoog naar laag te spelen vertelde Bakkeren aan zijn partner dat zijn kracht lag in harten: de hoogste van de twee overgebleven kleuren (ruiten en harten). Dit Lavinthal-achtige signaleersysteem is onder topspelers zeer in zwang. Jos van Wel begreep goed wat er aan de hand was. Op de derde schoppen liet hij ♣B varen, eveneens Lavinthal voor de harten. Na het meenemen van zijn schoppenslagen durfde noord het dan ook aan, om vanonder heer-boer van harten te spelen naar het aas van zijn partner, die uiteraard de kleur doorspeelde. De verdediging maakte in totaal acht slagen. Plus 200 leverde NZ een score op van 90 procent.

    • Jan van Cleeff