Dodental aanslagen stijgt tot 81; VS zoeken naar daders

WASHINGTON, 8 AUG. President Clinton heeft de bomaanslagen van gisteren op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania als “lafhartig” veroordeeld. Bij de aanslagen vielen zeker 81 doden en 1.700 gewonden.

In Nairobi vielen 74 doden, onder wie ten minste acht Amerikanen, en 1.643 gewonden; in Dar es-Salaam zeven doden en 72 gewonden. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

President Clinton zei dat de Verenigde Staten alles in het werk zullen stellen om de daders te vinden en te berechten. Maar Washington tast nog in het duister over de vraag welke organisaties of personen verantwoordelijk zijn voor de aanslagen. De internationale Arabische krant Al-Hayat meldde gisteravond te zijn gebeld door een man die zei namens het tot dusverre onbekende Bevrijdingsleger voor de Twee Heilige Plaatsen de aanslagen op te eisen. Maar hij zei niet waar de groep voor stond of waar haar leden vandaan kwamen.

De Tanzaniaanse premier, Frederick Sumaye, zei dat zijn regering een speciale eenheid had opgezet om de aanslag te onderzoeken. “Tanzania zal zijn uiterste best doen de betrokkenen voor de rechter te brengen”, zei hij. “Zoiets is nooit eerder gebeurd, en het heeft niets van doen met de Tanzaniaans-Amerikaanse relaties.”

Vanuit Washington en van de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein, in Duitsland, hebben de Amerikanen twee transportvliegtuigen met medische hulpteams, mariniers en terrorismebestrijders naar Kenia en Tanzania gestuurd. Vanuit het Midden-Oosten vertrok Amerikaans militair personeel om te helpen bij de beveiliging van de verwoeste ambassades. En ook FBI-agenten zouden al onderweg zijn om de toedracht van de aanslagen te onderzoeken.

Met een schok drong gisterochtend tot de Amerikanen door hoe kwetsbaar hun ambassades zijn voor terrorisme, ook in vreedzame landen als Kenia en Tanzania. “Dit lijkt een goed gecoördineerde, goed voorbereide aanval - niet het werk van amateurs”, aldus P. J. Crowley, woordvoerder van president Clintons Nationale Veiligheidsraad.

De president werd gisterochtend om half zes lokale tijd met het nieuws van de aanslagen gewekt door zijn veiligheidsadviseur Sandy Berger. “Deze daden van terroristisch geweld zijn weerzinwekkend en onmenselijk”, verklaarde de president enkele uren later tegenover de pers. Hij betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de Amerikaanse en Afrikaanse slachtoffers.

Bij Amerikaanse ambassades en militaire bases over de hele wereld is de beveiliging onmiddellijk verscherpt. Van alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen halfstok.