Cohen: opmars beurs

Ondanks de forse koersdalingen van deze week blijft er ruimte voor optimisme. Neem Abby Joseph Cohen, één van de invloedrijkste beursgoeroes van het moment, die alle hoop behoudt.

WASHINGTON, 8 AUG.Abby Joseph Cohen (46) is hoofd beleggingsstrategie bij Goldman Sachs en kan net als Alan Greenspan en Warren Buffett de markten doen bewegen. Cohen is optimistisch over aandelenkoersen sinds februari 1991 toen de Dow Jones nog op ongeveer 2400 stond. Deze week hield Cohen eigenhandig een verdere koersval tegen toen ze na vierhonderd punten verlies op maandag en dinsdag verklaarde dat de recente dalingen een overreactie zijn. De daling van de Dow Jones kwam knarsend tot stilstand en werd in de dagen erna gevolgd door bescheiden stijgingen.

“Wij geloven dat de onderliggende factoren die de aandacht trekken (winstcijfers, Azië en inflatie) er beter voor staan dan op dit moment weergegeven wordt in de koersen”, aldus Cohen in een verklaring afgelopen woensdag. “Aandelen zijn ondergewaardeerd.” Volgens Cohen staan Amerikaanse bedrijven er goed voor. Over het algemeen zijn de winstcijfers over het tweede kwartaal helemaal niet zo slecht als beleggers denken, namelijk een gemiddelde stijging van 5,7 procent vergeleken met vorig jaar. Ze denkt ook dat de invloed van de crisis in Azie niet groter zal worden dan hij nu is. Ook is er volgens Cohen geen inflatie van betekenis in zicht.

Cohen, die econoom is, verwacht in de loop van dit jaar stabilisatie van de situatie in Azië zodat in 1999 de winsten verder kunnen stijgen. Cohen zegt dat ze niet kijkt naar wat anderen zeggen en geen technische analyses doet. Ze baseert zich bij haar voorspellingen puur op economische informatie.