Bouterse gaat niet mee naar Venezuela

ROTTERDAM, 8 AUG. In Venezuela beginnen vandaag de Centraal-Amerikaanse en Caraïbische sportkampioenschappen, maar de Surinaamse sporters zullen niet worden aangemoedigd door D. Bouterse, voorzitter van het Surinaamse Olympische Comité.

Suriname stuurt een delegatie van 28 personen naar het vierjaarlijkse en grootste sportevenement van de regio waaraan in totaal 32 landen deelnemen. Het gaat om elf sporters en zeventien officials, vertelt O. Renfurm, de directeur van het kabinet van het Olympisch Comité. Qualitate qua had ook de in februari benoemde voorzitter van het Olympisch Comité, oud-legerleider Bouterse, zijn sporters moeten aanvoeren, maar “wegens drukke werkzaamheden”, aldus Renfurm, blijft de voorzitter in Paramaribo.

Nederlandse diplomaten en opsporingsambtenaren zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest om te achterhalen of de wegens grootschalige drugshandel gezochte Bouterse zijn land zou verlaten. Venezuela heeft in het verleden een aantal drugsverdachten die in Nederland werden gezocht, uitgeleverd en er was enige hoop dat er nu - na eerdere mislukkingen in Brazilië, Trinidad en Guyana - een betere kans zou zijn Bouterse te laten aanhouden.

Risico's waren er wel, omdat Bouterse als voorzitter van een Olympisch Comité een zekere diplomatieke status geniet.

In Nederlandse diplomatieke kringen wordt opgelucht geconcludeerd dat het internationale aanhoudingsbevel tegen Bouterse kennelijk toch enig effect sorteert. Ondanks eerdere aankondigingen dat hij op reis zou gaan, durft Bouterse kennelijk toch niet zonder meer zijn land te verlaten, heet het.

Suriname zal in Maracaïbo op vijf onderdelen meedoen: bij tennis, zwemmen, taekwondo, atletiek - met medaillekansen voor hardloopster L. Vriesde - en bij het onderdeel schieten.