Beurs Moskou op laagste peil in twee jaar

MOSKOU, 8 AUG. Zorgen over de financiële situatie van de Russische staat hebben de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Moskou gisteren naar het laagste punt in de afgelopen twee jaar gedrukt. In de loop van de dag verloor de toonaangevende RTS-index ruim 3,9 procent.

Het koersgemiddelde belandde daarmee op 130,51 punten, ruim onder het niveau van 131,67 punten dat op 24 mei 1996 werd genoteerd. De belangrijkste beursgraadmeter van Rusland sloot het afgelopen jaar op 396,86 punten.

Van paniek was gisteren echter geen sprake, zo meldden handelaren. In de markt is nauwelijks enige vraag naar effecten. Binnenlandse beleggers hebben geen geld en buitenlandse investeerders wachten liever tot in het najaar de financiële situatie van het land duidelijker is. De omzetten waren gisteren dan ook laag.

Eerder op de dag had het nieuwe hoofd van de Russische belastingdienst, Boris Fjodorov, hevige kritiek geuit aan het adres van de volksvertegenwoordigers die regeringsplannen om de belastinginkomsten op te voeren, dwarsbomen. De chef stelde dat pogingen de economie van het land overeind te helpen door het parlement worden ondermijnd. De regering inde aan belastingen in juli 6 procent meer dan in juni, aldus Fjodorov, die deze stijging als onvoldoende bestempelde. Volgens hem wordt driekwart van de inkomstenbelastingen niet betaald. (KRF,AFP,ANP)