Beslissende klap van titelverdediger Dosedel blijft uit

AMSTERDAM, 8 AUG. “Wat had ik dan moeten doen”, vroeg Slava Dosedel zich af, “mezelf ophangen?” De gewoonlijk oerdegelijke titelhouder van de Open Nederlandse tenniskampioenschappen in Amsterdam kon er nog niet bij hoe hij zich op een zonnige namiddag zo had laten inpakken door iemand van wie hij eigenlijk niets te vrezen had moeten hebben. De Argentijn Mariano Zabaleta richtte in de kwartfinale het leed aan: 2-6, 7-6 (7-5) en 7-6 (7-5).

De Tsjech Dosedel bewoog gisteren sneller, serveerde beter en domineerde in de slagenwisselingen van achteruit. Tot het moment daar was om de beslissende klap uit te delen. Zesmaal weigerde zijn arm dienst. En met elke misser gaf hij Zabaleta een adrenalinescheut. De 20-jarige Argentijn krabbelde terug van 1-5 in de derde set en zag een half uur later tot zijn eigen ongeloof dat de partij alsnog in zijn voordeel was beslist.

“Ik had het gevoel dat ik over het gravel kroop”, zei Zabaleta. “De kwalificatie met de driesetter tegen Martijn Bok en daarna de overwinning op Mantilla in het hoofdtoernooi hadden me volledig gesloopt. Misschien dat de druk wegviel, toen ik zo hopeloos achter stond.”

Het duurde even tot de schlemiel van Scheveningen (waar hij kansloos verloor van Peter Wessels) besefte dat hij zich had opgewerkt tot de held van de Open NK. De gedachte beviel hem uitermate. Hij noemde de zege het mooiste wat hem ooit was overkomen. Mooier dan de overwinning op Petr Korda in Parijs. “Zo'n halve finaleplaats zegt wat. Misschien kom ik ermee in de tophonderd. Dat is mijn doel voor dit jaar.”

Veel schot zit er niet in Zabaleta's carrière. “Toen hij wereldkampioen bij de jeugd werd, behoefde hij daar weinig voor te doen. Hij heeft niet leren vechten”, is de verklaring van coach Eduardo Infantino, die het Argentjnse talent sinds een jaar vergezelt.

Magnus Norman is de man die Zabaleta in de halve finales van Amsterdam de volgende test zal afnemen. De Zweed hield het kort tegen Galo Blanco: 6-2 en 6-4. De laatst overgebleven Spanjaard was niet opgenomen in het dagboek dat Norman van al zijn partijen bijhoudt. “Het was niet nodig ook”, vertelde hij. “Als je één Spanjaard hebt geanalyseerd, ken je ze allemaal.” (ANP)