Asielzoekers straks sneller aan het werk

ROTTERDAM, 8 AUG. Asielzoekers die voorlopig in Nederland zijn toegelaten mogen straks sneller betaald werk accepteren. Dit heeft het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening gistermiddag voorgesteld aan het ministerie van Sociale Zaken.

Binnen 48 uur na verstrekking van een verblijfsvergunning kunnen asielzoekers van het arbeidsbureau een werkvergunning krijgen. Dat duurt nu zeker veertien dagen. Vooral de fruittelers zullen baat hebben bij deze versoepeling van de regels. Zij zitten deze maand met een tekort van 3.000 arbeidskrachten voor de fruitpluk. De fruittelers hebben Arbeidsvoorziening gevraagd ook asielzoekers zonder verblijfsstatus toestemming te geven om fruit te plukken. Dit voorstel wordt nu voorgelegd aan minister De Vries van Sociale Zaken.

Een woordvoerder van Sociale Zaken geeft het weinig kans. “De Vreemdelingenwet verbiedt het”, zegt hij. “In het regeerakkoord staat dat die wet kan worden aangepast. Maar dat duurt jaren.”