AEX overleeft hectische week

AMSTERDAM, 7 AUG. De belangrijkste index van de Amsterdamse effectenbeurs AEX sloot de week gisteren af op 1179,39 punten, 17,47 punten hoger. De belangrijke beursgraadmeter werd geholpen door de hogere koersen op Wall Street. Aegon (7,90 winst op 186,30) en de donderdag zwaar afgestrafte Koninklijke Olie waren gisteren de gangmakers. Donderdag gaf de AEX mede door het koersdrama rond Koninklijke Olie bijna 24 punten af.

Omdat fondsen als Koninklijke Olie, maar ook Unilever, zwaar meewegen in de AEX, was de beursgraadmeter de afgelopen week onderhevig aan flinke fluctuaties. Na Koninklijke Shell viel ook de flauwe winststijging van Unilever gisteren beleggers zwaar tegen waardoor de beursindex gisteren aanvankelijk opnieuw een zware dag tegemoet leek te gaan. Maar nadat Unilever na opening van de beurs - die drie kwartier werd vertraagd door een computerstoring - gisteren in razend tempo 8,50 guilden op de koers verloor, sloot het voedingsmiddelenfonds de dag uiteindelijk slechs 2,90 gulden lager af. Het befaamde 'hefboomeffect' op de AEX-index was toen al in werking getreden want koopjesjagers joegen de koers van Koninklijke Olie na het dieptepunt van 92,10 van de slotkoers van donderdag gisteren weer met 5,30 gulden omhoog. De winst van de 'Olies' compenseerde daarmee wat de AEX betreft het verlies van Unilever. Maar Aegon (7,90 winst), ASML en Wolters Kluwer (dat 9,90 gulden won op 318 gulden) joegen de AEX verder omhoog.

Daarmee kwam een einde aan een uiterst hectische handelsweek waarin afgelopen zelfs weer eens de term 'beurskrach' viel. Die crash viel te beurt aan Wall Street waar de Dow Jones afgelopen dinsdag 290 punten verspeelde, de op twee na grootste daling op één dag uit de geschiedenis van de Newyorkse beurs. De vrije val van de koersen werd onmiddellijk toegedicht aan de financiële crisis in Azië. De schrik op de Europese beurzen zat er ook meteen goed in. Wellicht was die onzekerheid ook overgeslagen op analisten die voor bedrijven als KLM en Hoogovens een somber geluid lieten horen. Maar de KLM voerde de nettowinst in het eerste kwartaal op van 190 naar 212 miljoen gulden. Hoogovens deed het nog beter en kwam met een halfjaarwinst van 386 miljoen gulden. Hoogovens denkt dat de winst dit jaar uitkomt op ongeveer 700 Slechts een keer werd meer verdiend in een boekjaar. Hoogovens sloot gisteren de week af met 1,60 winst op 89,70 gulden. Nog niet erg indrukwekkend voor een bedrijf met zulke goede operationele resultaten. Topman J.F. van Duyne leek dat koud te laten. Tijdens de presentatie van de cijfers zei hij: “Wij doen geen uitspraken over de koers.”