Acampora ziet beurs fors dalen

Beleggers op Wall Street zagen deze week sterk dalende aandelenkoersen. De bekende beursgoeroes zijn het echter helemaal niet eens over hoe het nu verder moet. Ralph Acampora is somber.

NEW YORK, 8 AUG.Toen de Dow de 7.000 passeerde kreeg technisch analist Ralph Acampora van Prudential Securities van zijn baas een rode Ferrari. Acampora was de eerste die de enorme 'bull market' van de jaren negentig juist voorspelde. Nu is Acampora een 'bear' geworden. Zijn uitspraak deze week dat de Dow Jones index wel eens 15 tot 20 procent zou kunnen dalen droeg dinsdag in belangrijke mate bij aan de daling van 299 punten.

In juni 1995, toen de Dow Jones op 4.200 stond, kwam Acampora met de voorspelling dat de Dow Jones index in 1998 de 7.000 punten zou halen. Acampora kreeg gelijk, al bleken de koersstijgingen uiteindelijk sneller te gaan dan hij had voorzien. Al in 1997 passeerde de toonaangevende aandelenindex de 7000. Acampora bleef optimistisch. Hij dacht dat de Dow Jones nu afstevende op de 10.000 en hij verwachtte dat die mijlpaal eind dit jaar of begin 1999 kon worden bereikt. Acampora denkt er nu anders over en als zijn voorspelling uitkomt kan de index teruggaan tot het niveau van 7.400.

Acampora (56), van huis uit theoloog en historicus, is een technisch analist en baseert zijn voorspellingen op analyses van volume, prijs en het marktgedrag in het verleden. Deze week zei hij dat de kleine fondsen al aan het dalen waren en hij zag nu dat de grote namen, de 'blue chips' die deel uitmaken van de Dow Jones index zouden volgen. Volgens Acampora's technische analyse zijn aandelen overgewaardeerd. Twee jaar geleden zei hij in deze krant: “Als iedereen bullish wordt en er op de omslagen van Time of Newsweek een stier staat dan weet je dat verder stijging pure speculatie is. Dan blaas ik op mijn fluitje en zeg ik: jongens, allemaal het zwembad uit.”