Water Yangtze stijgt verder

PEKING, 7 AUG. Het water in de Yangtze is opnieuw gestegen. Het hoge water, veroorzaakt door zware regenval stroomopwaarts, nadert het eerder door overstromingen getroffen gebied.

De Chinese autoriteiten hebben gisteren bekend gemaakt dat opnieuw dijken zijn doorgestoken om te voorkomen dat de zeven miljoen inwoners tellende stad Wuhan onder water komt te staan. Op zes plaatsen in Gongan, zo'n 200 kilometer ten westen van Wuhan, is het water een gebied binnengestroomd, waaruit meer dan een half miljoen mensen worden geëvacueerd.

De autoriteiten hebben het rampgebied hermetisch afgesloten. Buitenlandse verslaggevers wordt de toegang tot de drie getroffen provincies ontzegd.

Chinese media berichten vooral over de verrichtingen van leger en vrijwilligers bij het bestrijden van de ramp. Gisteren steeg het officiële dodental tot meer dan 2.000. Het werkelijke cijfer ligt waarschijnlijk veel hoger. Het hoge water heeft miljoenen mensen getroffen.

Behalve door hoog water vanuit het westen, wordt het gebied bedreigd door de tyfoon Otto vanuit het oosten. Otto is sterk in kracht afgenomen, maar het Chinese persbureau Nieuw China meldde dat China de komende drie maanden nog door zo'n vijf tot zeven tyfonen zal worden bezocht.

De overstromingen zijn volgens wetenschappers mogelijk veroorzaakt door de ontbossing stroomopwaarts. Bebossing zorgt ervoor dat het regenwater geleidelijk de rivier instroomt.

In Zuid-Korea is het dodental van de overstromingen gisteren verder opgelopen. In het noorden van het land werden in twee dagen tijd 118 mensen gedood door overstromingen en aardverschuivingen; 56 mensen worden nog vermist. Het afgelopen weekeinde werd het zuiden van Zuid-Korea door overstromingen getroffen. Het totale aantal dodelijke slachtoffers bedraagt nu 184. Zeker 85 mensen worden vermist.

Verwacht wordt dat het aantal slachtoffers nog zal toenemen, naarmate meer berichten binnenkomen uit afgelegen gebieden. Meteorologen wijten de hevige regenval in de normaal droge en hete tijd van het jaar, aan het weerfenomeen El Niño. (AP, Reuters, AFP)