Vredesbesprekingen Soedan mislukken

ADDIS ABEBA, 7 AUG. Vredesoverleg tussen de Soedanese regering en de rebellen van het SPLA in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is op niets uitgelopen, aldus bronnen bij de rebellen. De strijdende partijen zijn slechts overeengekomen om over zes maanden verder te praten in de Keniaanse hoofdstad, Nairobi.

Zelfs over een strategie om de hongersnood in Zuid-Soedan (die naar schatting 2,5 miljoen mensen bedreigt) te bestrijden bleek geen overeenstemming mogelijk. De Soedanese regering beschuldigde de rebellen er van voedselhulp die voor de burgerbevolking is bedoeld, achterover te drukken en uit te delen aan SPLA-soldaten. Volgens Khartoum zouden waarnemers van beide partijen toezicht moeten houden op uitdeling van de voedselhulp. De rebellen van hun kant beschuldigden de regering er van alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de hulp de burgerbevolking in - vooral - de Nuba-bergen bereikt.

Ook over een mogelijke autonomie voor Zuid-Soedan werden beide partijen het niet eens. Het SPLA vindt dat een aantal gebieden (zoals Abyei) bij het Zuiden behoort omdat de bevolking daar overwegend negroïde is. Khartoum is daar echter op tegen omdat de mensen om wie het gaat, moslims zijn en niet christelijk of animistisch, zoals in het zuiden. De rebellen zijn daarnaast voorstander van een 'confederatie' van twee jaar van het Noorden en het Zuiden waarna een referendum over zelfbeschikking in het Zuiden gehouden zou moeten worden. Gedurende die twee jaar zouden beide delen hun eigen leger mogen hebben en zelfs een aparte buitenlandse politiek mogen voeren. Khartoum is daarentegen voorstander van een 'federatie' tussen beide delen van het land. (AP, AFP, Reuters)