Unilever op beurs even uit gratie

AMSTERDAM, 7 AUG. De handel op de Amsterdamse effectenbeurs kwam vanochtend door een computerstoring ruim drie kwartier te laat op gang. De storing kwam de beleggers slecht uit. Ze konden niet snel reageren op de kwartaalcijfers van Unilever die voorbeurs werden gepresenteerd. Na de vertraagde opening klapte de koers van Unilever in elkaar. De bescheiden stijging van de winst in het tweede kwartaal van 1 procent werd door beleggers slecht ontvangen. Het fonds noteerde een verlies van 8,10 gulden op 128,40. Tegen het middaguur was de koers echter alweer opgekrabbeld. Unilever noteerde toen nog maar een verlies van 2,80 gulden op 133,70.

De AEX liet op de laatste beursdag een wisselend beeld zien. De index opende enkele punten lager, maar vond daarna de weg omhoog. Tegen de middag noteerde de AEX een bescheiden plus van 2,94 punten op 1165,86.

Net als voorgaande dagen was ook vanochtend sprake van een nerveuze sfeer op het Damrak. De winstcijfers van Nederlandse bedrijven bieden geen duidelijk beeld. Hoogovens en KLM publiceerden mooie cijfers en vooruitzichten, terwijl Reed Elsevier, Koninklijke Olie en Unilever de beleggers teleurstelden. Hoogovens steeg vanochtend weer twee dubbeltjes op 88,30 gulden. Koninklijke Olie dat gisteren na de slechte kwartaalcijfers werd afgestraft herstelde zich vanochtend enigszins. Koopjesjagers trokken de 'olies' omhoog naar 94,80 gulden, een winst van 2,70 gulden.

De onzekerheid over de nieuwe topstructuur speelt Elsevier parten. Elsevier dat sinds het afketsen van de fusie met collega Wolters Kluwer onder druk staat, leverde vier dubbeltjes in op 29,60. Bij Wolters Kluwer is echter geen sprake van een crisis. Beleggers schatten het aandeel beduidend hoger in dan dat van concurrent Elsevier. Na het middaguur was Wolters Kluwer maar liefst acht gulden gestegen naar 317 gulden. De Amerikaanse dollar heeft zich vanochtend op de Europese valutamarkten wat hersteld van de koersdaling op de voorgaande dagen. Er werd een koers genoteerd van 1,9980 gulden, in vergelijking met 1,9925 gulden gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren opnieuw een kleine winst geboekt. De Dow Jones-index steeg met 30,90 punten tot 8577,68. De stemming was nerveus. Dat kwam onder meer doordat de effectenbeurzen in Azië en Europa geen herstel vertoonden na de stijging van woensdag. Verder is de forse daling van dinsdag, in punten de op twee na grootste op Wall Street, nog lang niet uit de herinnering van de beleggers verdwenen.

AZIË De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag voor de vijfde achtereenvolgende dag lager. De Nikkei-index daalde met 47,05 punten (0,3 procent) tot 15.829,17. De koersen waren aanvankelijk hoger, maar de winst ging verloren door de scherpe koersval op de beurs in Hongkong. De Hang Seng-index daalde 3,3 procent.