Twee jaar geëist voor hulp bij vlucht

LEEUWARDEN, 7 AUG. Twee jaar gevangenisstraf eiste officier van justitie K. Fuhler gisteren voor de Leeuwarder rechtbank tegen de 32-jarige S.B. uit Amsterdam. B. wordt ervan verdacht de 25-jarige K. uit gevangenis De Marwei in Leeuwarden te hebben laten ontsnappen.

Op 23 april bracht B. een bezoek aan K. Omdat het warm was deed hij zijn jasje uit. K. trok dit aan en wandelde daarna als 'bezoeker' de gevangenis uit. Volgens de officier bewijzen de vlotte betaling van de borgsom van 30.000 gulden - door de vader van K. - en het vervoer van K. door B.'s vriendin, die haar vriend in een auto opwachtte, wel degelijk dat B. gekend was in de 'wisseltruc'. Zelf doet B. zich voor als het slachtoffer van een bevrijdingsactie. K. is sinsdien spoorloos. Hij had nog anderhalf jaar te gaan van een celstraf van tien jaar wegens overtreding van de Opiumwet. In Duitsland moet hij nog zeven jaar uitzitten. De wisseltruc werd aanvankelijk niet opgemerkt. B. en K. leken op elkaar en de bewaarders in de bezoekersruimte kenden K. niet goed van gezicht.

Uitspraak 20 augustus.