Topberaad UCI over dopingcrisis zonder resultaat

PARIJS, 7 AUG. De vergadering van de internationale wielrenunie UCI met wedstrijdorganisaties over de dopingproblematiek heeft geen concrete resultaten opgeleverd. Officiële mededelingen werden gisteren in Parijs na afloop van het vier uur durende overleg niet gedaan.

Wel wilde Carmine Castellano, directeur van de Ronde van Italië, kwijt dat er de komende weken belangrijke beslissingen zijn te verwachten. “De oplossingen voor de problemen liggen niet voor het oprapen”, voegde de Italiaan toe. Ook meldde hij dat de gesprekken “positief” waren geweest.

Voor het overleg met de wielerorganisatoren had een afvaardiging van de UCI, onder leiding van voorzitter Hein Verbruggen, al gesproken met verscheidene ploegleiders. Onder hen was ook Theo de Rooy, van de Rabobankploeg. Van de ploegleiders waren verder Roger Legeay (Crédit Agricole), Walter Godefroot (Telekom), Patrick Lefevre (Mapei), Jean-Luc Vandenbrouke (Lotto), Gianluigi Stanga (Polti) en Jose Miguel Echavarri (Banesto) aanwezig.

Over deze bijeenkomst wilde Verbruggen kwijt dat er is gesproken over de gezondheidscontroles, die in de sport nieuw zijn. De Nederlander gaf toe dat deze controles slechts de ene kant van de medaille afdekken en dat de UCI weinig controle heeft over de andere kant, het toedienen van verboden prestatiebevorderende middelen.

“Doping is een tweeledig probleem. Je hebt de gezondheid van de renners én je hebt de ethische zijde, omdat je eerlijke kansen voor iedereen wilt”, aldus Verbruggen. “We kunnen niet stellen dat iemand EPO misbruikt, maar we kunnen er wel voor zorgen dat het niet schadelijk is voor zijn gezondheid. Maar dat lost het ethische probleem niet op. We lopen aan tegen het feit dat de controles niet erg effectief zijn.”

Voor aanstaande dinsdag heeft de UCI nog een bijeenkomst belegd met afgevaardigden van de renners. De vergaderingen van donderdag vonden in Parijs plaats in het hotel waar de deelnemende ploegen aan de Tour de France gedurende het laatste weekeinde verbleven. (AFP/Reuters)