TAART MET TOFU EN PADDESTOELEN

Hartige taarten zijn er ook voor vegetariërs. Bijna elke groente is geschikt als vulling, beetgaar gesmoord of gekookt. Met dit recept kunt u twee kanten op. De taart kan gemaakt worden met ei en room. Die zorgen voor smeuïgheid. Ook kan het zonder die ingrediënten.

De taart krijgt dan een lossere structuur en een korst die bros en knapperig is. Blokjes tofu zijn in diverse smaken te koop. U kunt ze ook zelf marineren in een scheut tamari met 2 eetlepels citroensap en ze roerbakken. Zeef de bloem met wat zout in een kom; maak een kuiltje in het midden. Los de gist op in 1/2 deciliter handwarm water. (Gistkorrels niet oplossen maar met de bloem mengen.) Schenk de gistpap in de kuil en roer er wat bloem door. Voeg 2 eetlepels olie toe en ongeveer 1 deciliter handwarm water. (1 1/2 deciliter water als u gistkorrels gebruikt). Kneed alles tot een soepel deeg dat niet aan de handen plakt. Afgedekt en op een warme plaats een half uur laten rijzen. Kook plakjes van schoongemaakte aardappelen in 4-5 minuten gaar. Bak de uiringen 5 minuten in 2 eetlepels olie. Snijd de schoongemaakte paddestoelen in stukjes en bak die in de rest van de olie in een paar minuten lichtbruin en gaar. Voeg de tijm en wat zout en peper toe. Laat alles afkoelen. Verwarm de oven op 175 graden Celsius. Vet een springvorm van 26-28 centimeter in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond en bekleed er de vorm mee. Prik gaatjes in de deegbodem en strooi 1/3 van de kaas erover. Maak lagen van de helft van de aardappel, ui, tofu en paddestoel. Dan de rest van de aardappelen en daarover de rest van de kaas. Klop desgewenst de eieren los met room, zout en peper en schenk dit mengsel over de vulling en strijk het over de deegrand. Bak de taart op een rooster middenin de oven in 45 min. gaar. Het ei moet gestold zijn. Snijd de taart in punten. Serveer met rauwkost.

Voor 4 personen:

250 gram bloem, of half bloem en half volkorenmeel

15 gram verse gist of 1/2 zakje gistkorrels

6 eetlepels olijfolie

600 gram vastkokende aardappelen of 1 zakje aardappelgolfjes

2-3 uien in ringen

400 gram gemengde paddestoelen (of kastanjechampignons en cantharellen)

1 eetlepel tijmblaadjes

zout, peper

1 pakje tofublokjes (Finesse)

75 gram geraspte belegen kaas of een paar lepels paneermeel

Facultatief: 4 eieren en 3 deciliter koffieroom

    • Annelène van Eijndhoven