Russische fiscus pakt olieconcerns hard aan

MOSKOU, 7 AUG. De belastingdienst in Rusland is gisteren begonnen met de confiscatie van bezittingen van drie oliemaatschappijen met grote betalingsachterstanden. Het gaat om Sidanco, Onako en VNK, zo heeft belastingfunctionaris Vladimir Popov meegedeeld. Het optreden is een uitvloeisel van een begin vorige maand aanvaard crisisplan dat de wankele financiële positie van de staat moet versterken.

Verbetering van de slechte belastinginning en het slechte betalinsgedrag van belastingplichtigen is een belangrijk onderdeel van de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds over miljarden dollars aan hulppakketen. De actie tegen de olieconcerns is de meest drastische tot nu toe. Sidanco, Onako en VNK zijn de grootste wanbetalers in het bedrijfsleven met schulden van respectievelijk 235 miljoen, 68 miljoen en 70 miljoen gulden. De beslaglegging betreft onder meer gebouwen, woningen, en directie-auto's. Popov verwacht binnen een week maatregelen om de betalingsachterstand weg te werken. De Wereldbank gaf gisteren goedkeuring aan een lening van 1,5 miljard dollar voor economische hervormingen, waaronder verbetering van de belastinginning en het aanpakken van monopolies in de sectoren olie, gas, elektriciteit en transport. Het krediet is onderdeel van een internationaal steunpakket van 22,6 miljard dollar dat vorige maand tot stand kwam onder leiding van het IMF. (Reuters)