Ras-pingelaar; Henk Bosveld (1941-1998)

ROTTERDAM, 7 AUG. In zijn woonplaats Arnhem is gisteren oud-voetballer Henk ('Charly') Bosveld overleden aan een hartstilstand. Bosveld, die 57 jaar is geworden, begon zijn loopbaan als amateur bij VVO in Velp. Op 17-jarige leeftijd werd het voetbaldier (“als driejarige schopte ik al overal tegenaan”, zei hij later) semi-prof bij Sportclub Enschede. Later speelde hij voor Sparta en Vitesse, waar hij zijn carrière in 1979 afsloot.

Henk Willem Bosveld kreeg de bijnaam 'Charly' wegens zijn waggelende manier van lopen, die deed denken aan Charly Chaplin. Bosveld was een technisch bijzonder begaafde linksbinnen, die in Ferenc Puskas en Faas Wilkes zijn grote voorbeelden zag. De linksbenige Bosveld was aanvankelijk een ras-pingelaar, die het voorbereiden van een doelpunt mooier vond dan het scoren. Later ontwikkelde hij zich (bij Sparta) tot een spelbepaler.

De lange Bosveld oogde traag à la Willem van Hanegem, maar hij compenseerde dat met een zeldzame slimheid. Bosveld, met zijn ouderwetse slag in zijn haar, was een goede kopper. De dribbelaar liep in zijn loopbaan vrij ernstige blessures op door stevige aanslagen van verdedigers. Bosveld kwam twee keer voor het Nederlands elftal uit: op 14 oktober 1962 bij België-Nederland (2-0) en op 12 april 1964 bij Nederland-Oostenrijk (1-1).

Bosveld was een faire speler, die het zelden aan de stok kreeg met de scheidsrechter. De enkele keren dat hij van het veld werd gestuurd, was dat het gevolg van kritiek op de wedstrijdleiding. In 1979 nam Vitesse afscheid van de populaire aanvoerder. Zevenduizend fans scandeerden 'Charly, Charly' in een wedstrijd tussen Vitesse en een elftal met prominente spelers als Willy van de Kerkhof, Michel Valke en Johnny Rep.

Bosveld werd in de tweede helft omhangen met een lauwerkrans en onder indrukwekkend applaus naar de kleedkamer gedragen. Hij was in 1985 even assistent-trainer van Vitesse. Later bleef hij vaste tribuneklant van de Arnhemse vereniging en was hij trainer van de amateurclubs Arnhemse Boys, Vitesse 1892, TEC Tiel en Doesburg. Hij had lange tijd een sigarenzaak.