Onderzoekers: haal EPO van dopinglijst

UTRECHT, 7 AUG. EPO, het middel dat in de Tour de France voor zoveel opschudding zorgde, kan beter van de internationale dopinglijst verdwijnen. De methode die het middel zou moeten opsporen werkt niet; mensen die 'clean' zijn, komen soms toch als positief uit de test.

Dat concluderen J. Marx en P. Vergouwen, verbonden aan het Academisch Ziekenhuis Utrecht, in het jongste nummer van het medisch vakblad The Lancet. “Ik ben er niet zo zeker van dat het een verboden middel zou moeten zijn”, aldus Marx.

Het is niet mogelijk doping met EPO, dat de aanmaak van rode bloedlichamen stimuleert en daardoor de zuurstoftoevoer naar de spieren vergroot, direct te constateren omdat de natuurlijke variant ervan normaal in het lichaam voorkomt. Daarom hanteren de internationale wielerunie UCI en het Internationaal Olympisch Comité in tests een indirecte methode; bij een bepaalde waarde voor rode bloedlichamen (0,5) zou EPO-gebruik vast staan. Dat hoeft echter niet altijd waar te zijn, concluderen de Utrechtse onderzoekers.

Marx en Vergouwen namen bij achttien mannelijke en 28 vrouwelijke sporters een bloedmonster. Dat deden ze ook bij 134 respectievelijk 144 niet-sporters. Niemand van hen gebruikte EPO. Toch bleek bij vier mannelijke atleten en vier mensen uit de controle-groep de meetwaarde boven 0,5 te liggen, zodat ze volgens de officiële test dopinggebruiker zouden zijn. (Reuters/ANP)