OM: verslag is correct

ROTTERDAM, 7 AUG. Het verslag dat de Amsterdamse officier van justitie mr. H. de Graaff heeft gemaakt van een gesprek met professor dr. A. Heertje in het kader van het beursfraudeonderzoek is volledig juist. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gistermiddag gezegd naar aanleiding van de commotie die is ontstaan over een notitie in het justitiële beursfraudedossier.

Het betreft een gespreksverslag dat De Graaff heeft gemaakt na een onderhoud met de Amsterdamse hoogleraar. Heertje was tot 1995 adviseur van het later door de beursfraude in opspraak gekomen effectenhuis Leemhuis en Van Loon. In het gesprek met De Graaff in augustus '97 heeft hij onder meer belastende verklaringen afgelegd over een van de directeuren van dat bedrijf. Heertje, die het verslag pas onlangs onder ogen kreeg en het niet heeft getekend, zegt echter dat de weergave van het gesprek niet correct is. Er zouden verkeerde suggesties worden gewekt. Het OM weerspreekt dit en stelt desnoods voor de rechter te kunnen bewijzen dat de verklaring van Heertje correct is weergegeven.

Een van de hoofdverdachten in de beursfraudezaak, H. Vermeulen, heeft naar aanleiding van Heertje's uitspraken De Graaff aangeklaagd wegens meineed. Volgens zijn advocaat was de verklaring van Heertje “cruciaal” en is er op basis van “gemanipuleerde informatie” justitiële actie ondernomen. Het OM noemt dit onjuist en wijst erop dat het zogenoemde 'Clickfondsonderzoek' al ver voor Heertjes verklaring is begonnen. Het ging daarbij om onderzoek naar witwaspraktijken en andere fiscale fraude. Heertje onthoudt zich van commentaar.