Museum in Schiedam krijgt 1200 kunstwerken

Door een schenking is de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam onlangs met een derde uitgebreid.

SCHIEDAM, 7 AUG. In een depot van het Stedelijk Museum Schiedam staan rijen schilderijen, de meeste nog ingepakt in plastic of karton. Uit een open doos steekt een hertengewei. Aan een wand hangt een niet ingelijst doek met zwarte figuurtjes, van de Nederlandse beeldend kunstenaar Henk Visch, naast een woeste schildering van Otto Egberts van een steenbokachtig dier. Op de grond ligt een stalen object bestaande uit een blauwe achtergrond met een verbogen tuinstoeltje en een masker, een zelfportret van Alexander Schabraq.

De kunstwerken maken deel uit van de schenking die het museum onlangs ontving van het echtpaar Altena-Boswinkel. De schenking omvat ongeveer 1200 tekeningen, schilderijen, collages, sculpturen en grafiek van hedendaagse, voornamelijk Nederlandse kunstenaars. Bijna honderd kunstenaars zijn vertegenwoordigd van verschillende richtingen en stromingen, of met individuele kunstopvattingen. Met deze schenking is de collectie moderne kunst van het Schiedamse museum in één klap met een derde uitgebreid van 3500 naar zo'n 4700 stuks. Volgens het museum kan het nu een breder en gevarieerder beeld tonen van de ontwikkeling van de Nederlandse kunst vanaf de jaren vijftig.

De Altena Boswinkel Collectie heeft een verzekerde waarde van 1,2 miljoen gulden, maar niet uitgesloten is dat zij op de kunstmarkt het dubbele zou opbrengen. Van verkoop is echter geen sprake. Het museum is van plan de werken in de eigen collectie te integreren en heeft een kunsthistoricus aangetrokken om de collectie te registreren en te documenteren. Van 6 maart tot en met 6 juni 1999 zal een selectie uit de werken worden tentoongesteld. Daarbij zal ook een catalogus verschijnen.

“Ze vormen een prachtige aanvulling op onze eigen verzameling”, zegt woordvoerster Cathy Jacob. “We richten ons op moderne Nederlandse kunst vanaf 1945. De werken uit de collectie Altena-Boswinkel zijn allemaal van de laatste 25 à 30 jaar. Van een aantal kunstenaars uit de schenking zoals Jan Schoonhoven, Bram Bogart en Bert Loerakker hebben wij ook al werk. De laatste tijd heeft het museum weinig aangekocht, waardoor de jaren '80 en begin jaren '90 slecht vertegenwoordigd waren. Die lacune wordt met deze schenking opgevuld. Er zitten stukken bij die niet meer in de kunsthandel verschijnen.”

Het echtpaar dat de collectie heeft geschonken woont in het oosten van het land in een eenvoudige driekamerflat. Cathy Jacon beschrijft de gevers als bescheiden zestigers, die dertig jaar geleden zijn begonnen met verzamelen en daar al hun ziel en zaligheid in staken. Ze niet bijzonder bemiddeld, maar hadden gewoon elke cent over voor hun kunstpassie. Ze kochten de schilderijen nooit via de galeries, maar altijd rechtstreeks van de kunstenaars, met wie ze vaak ook vriendschappelijke betrekkingen onderhielden.

Toen de museummedewerkers op bezoek kwamen, puilde hun flat uit van de kunstwerken, die tot onder het bed opgestapeld lagen. Sommige doeken hingen dubbeldik aan de muur. Midden in de huiskamer stond een groot beeld van Henk Visch van een op zijn kop staande Afrikaan met een kleurrijke accordeon op zijn achterwerk. Nu ligt hij in het depot. Voor de totale collectie van zo'n 1500 stuks was het huis te klein geworden, maar van verkopen is nooit sprake geweest. “Dat ligt niet in hun sfeer, het zijn echte liefhebbers”, zegt Cathy Jacob. “Ze wilden graag dat de verzameling bij elkaar zou blijven op een openbare museale plek. Voor ze bij ons kwamen, hadden ze al enkele andere musea benaderd, maar die wilden alleen de krenten uit de pap, of ze vonden het te kostbaar want er zijn transport- en depotkosten mee gemoeid, en de kunsthistoricus die we hebben aangetrokken heeft tien maanden werk. Gelukkig krijgen wij steun van de gemeente Schiedam.”

De kern van de collectie wordt gevormd door ongeveer twintig kunstenaars die met enkele tientallen tot soms 200 werken vertegenwoordigd zijn. Onder hen zijn Cees Andriessen, Chr. Paul Damsté, Otto Egberts, Thijs van Kimmenade, Bert Loerakker, Alexander Schrabracq en Henk Visch. Anderen, onder wie Kees van Bohemen, Thomas Ciecierski, Klaas Gubbels, Oey Tjeng Sit, Jan Schoonhoven en Herman de Vries, zijn maar met enkele werken vertegenwoordigd. De schenking omvat ook kunstboeken en catalogi. Een deel van de collectie is in 1985 tentoongesteld geweest in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Het echtpaar Altena-Boswinkel is overigens niet gestopt met zijn liefhebberij. Nu er weer ruimte is in huis, kan het verzamelen weer op volle kracht doorgaan.

    • Gerda Telgenhof