Militairen wijten ziekte aan Hawk; Straling raketsysteem

DEN HAAG, 7 AUG. Zestien militairen met kanker hebben zich gemeld bij de Algemene Federatie Militair Personeel (AFMP). Zij hebben in het verleden dienst gedaan bij een luchtmachtonderdeel dat werkte met Hawk-luchtafweerraketten.

Zij zien een mogelijk verband tussen het toenmalige werk, waarbij straling vrijkomt, en hun ziekte. Veertien andere oud-militairen hebben zich ook gemeld met andere ziekteverschijnselen ondermeer afwijkingen in het bloed ook mogelijk veroorzaakt door het werk met de Hawk-raketten, die nog steeds door de Luchtmacht worden gebruikt.

In juni verklaarde een Belgische militair dat zijn kanker veroorzaakt was door de straling van het Hawk-systeem. België bepleitte toen een onderzoek door de NAVO. Nederland heeft aangekondigd aan het onderzoek van de NAVO mee te werken maar volgens de stralingsbeschermingsdienst van het ministerie van Defensie zijn “er geen aanwijzingen dat er een verhoogd risico is” door het werken met Hawk-raketten. Wel werden een aantal medische dossiers van Luchtmachtpersoneel opnieuw bekeken.

Het AFMP schrijft in het augustusnummer van de vakbond 'Oplinie' dat de versoepeling van de veiligheidsnormen met het Hawk-systeem een mogelijke oorzaak van de klachten is. Een oud-militair zegt in Oplinie dat met de veiligheidsnormen nogal eens een loopje werd genomen.

Duitsland heeft na een aantal klachten de veiligheidsvoorschriften verscherpt. Militairen moeten verder van de werkende radars blijven en hun gezichten afwenden.

In antwoord op Kamervragen heeft staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie vorige maand geschreven dat op basis van wetenschappelijk onderzoek nog geen verband is aangetoond tussen elektromagnetische straling en kanker. Wel kan een teveel aan straling leiden tot een oppervlakkige verwarming van delen van het lichaam.

In een brief aan het Luchtmachtpersoneel schrijft generaal-majoor De Jong dat “het vermogen van het lichaam om het opwarmingseffect te verdragen afhankelijk is van het desbetreffende orgaan”.