Lewinsky getuigt over haar verhouding met de president

WASHINGTON, 7 AUG. Monica Lewinsky heeft gisteren voor een grand jury in Washington getuigd over haar vermeende verhouding met president Clinton. De kroongetuige in het schandaal dat het presidentschap van Clinton in een crisis heeft gestort, zou erkend hebben dat ze een seksuele verhouding met de president had.

Eerder dit jaar ontkende zowel Clinton als Lewinsky dat onder ede. Maar volgens de Amerikaanse media, die zich op anonieme bronnen beroepen, is de voormalige stagiaire daar gisteren in de geheime zitting van de grand jury op teruggekomen. Daarmee is de Amerikaanse president verder in het nauw gebracht.

Vorige week sloot Lewinsky (25) een akkoord met de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr, die haar en haar ouders volledig vrijstelde van gerechtelijke vervolging in ruil voor een complete en waarheidsgetrouwe getuigenis. Starr onderzoekt of president Clinton meineed heeft gepleegd, of hij anderen tot meineed heeft aangezet, en of hij zich anderszins heeft schuldig gemaakt aan tegenwerking van het gerechtelijk onderzoek.

Het verhoor van Lewinsky voor de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de affaire, duurde de hele dag. Aanklagers en juryleden zouden haar tot in allerlei intieme details ondervraagd hebben over de aard van haar ontmoetingen met de president.

Ze erkende, volgens het televisiestation CNN, dat het meer dan een tiental keer tot seks was gekomen, onder meer in de kleine privé-studeerkamer van de president, naast de Oval Office. Maar het zou steeds om “een bepaalde soort seks” zijn gegaan die, zo zou Clinton haar verzekerd hebben, niet valt onder de definitie van “seksuele relaties”. Kort nadat het Lewinsky-schandaal in januari aan het rollen kwam, speculeerden de media al dat Clinton orale seks niet tot “seksuele relaties” rekent. Op die manier zou hij niet gelogen hebben, toen hij tegenover de advocaten van Paula Jones onder ede ontkende dat hij seksuele relaties met Lewinsky had onderhouden.

Pagina 5: De affaire moest geheim blijven

Lewinsky zou ook tegenover de grand jury verklaard hebben dat de president haar niet heeft gevraagd om over hun verhouding te liegen. Wel zouden ze samen manieren hebben besproken om de affaire geheim te houden toen bleek dat Lewinsky was gedagvaard door de advocaten van Paula Jones, die een patroon van losbandig seksueel gedrag bij de president probeerden aan te tonen.

Voor de grand jury werd Lewinsky ondervraagd door drie medewerkers van aanklager Starr en ook door leden van de jury. Starr zelf was niet bij de zitting aanwezig. Een aantal vragen ging over de donkerblauwe jurk van Lewinsky, waarvan de FBI onderzoekt of er zich spermavlekken van de president op bevinden.

Niet bekend

President Clinton, die op 17 augustus over de zaak wordt verhoord, liet zich gisteren niet over de kwestie uit. “Zijn stemming is uitstekend”, aldus een woordvoerder. Clinton verscheen in de rozentuin van het Witte Huis, waar hij omringd door geüniformeerde politie-agenten pleitte voor verdere regulering van het vuurwapenbezit. Toen journalisten hem vragen over de Lewinsky-zaak toeriepen, zette een marinierskapel een stevige mars in.

Volgens vrienden van Lewinsky heeft de voormalige stagiaire de afgelopen maanden hevig geworsteld met het vooruitzicht dat ze het presidentschap van Clinton zou beschadigen. Woensdagavond, terwijl ze zich voorbereidde op haar getuigenis, zou ze gezegd hebben: “Wat ik morgen ga doen is iets wat ik nooit heb gewild. Het breekt mijn hart.”

Clinton hoeft over tien dagen niet persoonlijk voor de grand jury te verschijnen. Het verhoor zal in het Witte Huis worden afgenomen en per directe televisieverbinding aan de juryleden worden getoond. Anders dan gewone getuigen die verhoord worden, mag Clinton zijn advocaat bij het verhoor aanwezig laten zijn. Ter voorbereiding van het verhoor komt de president elke dag bijeen met zijn persoonlijke advocaten.

Gisteren bleek dat het akkoord dat Lewinsky vorige week met Starr overeenkwam niet alleen haarzelf en haar moeder vrijstelde van vervolging, maar ook haar vader. Niet duidelijk is waar Bernard Lewinsky eventueel voor vervolgd had kunnen worden.