Isolement dreigt voor Pools voetbal

ROTTERDAM, 7 AUG. Poolse voetbalclubs en de Poolse nationale ploeg dreigen door de wereldvoetbalbond FIFA uitgesloten te worden van internationale wedstrijden als de Poolse voetbalbond PZPN en de regering hun onderlinge crisis niet voor vannacht twaalf uur weten op te lossen. De Poolse minister van Sport ontsloeg in mei van dit jaar officials van de nationale voetbalbond wegens vermeende corruptie en incompetentie. De FIFA eist dat de officials weer worden aangesteld, omdat nationale voetbalbonden autonoom moeten kunnen opereren.

De afgelopen dagen heeft crisis-overleg plaatsgevonden tussen de minister van Sport, Jacek Debski, vertegenwoordigers van de Poolse voetbalbond en de ontslagen officials. Vooralsnog zonder resultaat, omdat slechts één van de ontslagen officials voor een gepland 'verzoeningsgesprek' met Debski kwam opdagen. De minister is ook in overleg met de FIFA en de Europese voetbalbond UEFA. De UEFA heeft al aangekondigd eventuele strafmaatregelen van de FIFA te zullen overnemen.

Mocht de FIFA besluiten het Poolse voetbal internationaal te isoleren, dan betekent dat onder meer dat Polen wordt uitgesloten van het spelen van kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap van 2000. Polen, dat is ingedeeld in een groep met Engeland, Zweden, Bulgarije en Luxemburg, zou zijn eerste wedstrijd begin volgende maand moeten spelen, tegen de Bulgaren. Ook de beste clubteams van het land zouden door de maatregel getroffen worden, omdat hun deelname aan de verschillende Europese bekertoernooien wordt ontzegd. Landskampioen Lodz zou daardoor minimaal dertig miljoen gulden aan inkomsten mislopen.

Minister van Sport Debski kwam tot zijn beslissing in mei nadat de officials van de bond hadden geweigerd de boekhouding van de bond openbaar te maken. De meeste PZPN-bestuurders eisen nu dat zij hun baan terugkrijgen. Pas daarna zullen zij inzage geven in de financiën van de bond.