Ierse zwemster De Bruin vecht schorsing aanDoor onze sportredactie; Gerommel met urine bestraft

ROTTERDAM, 7 AUG. De dopingcommissie van de internationale zwembond FINA heeft Michelle De Bruin-Smith voor vier jaar geschorst wegens manipulatie met een dopingtest. De Ierse echtgenote van oud-discuswerper Erik de Bruin en drievoudig winnares van olympisch goud in 1996, zou met alcohol hebben gerommeld bij een test die op 10 januari in haar huis in Dublin werd genomen. De Bruin-Smith heeft inmiddels gezworen onschuldig te zijn. Zij zal in beroep gaan tegen de uitspraak.

Volgens de reglementen van de FINA staat manipulatie met een controle gelijk aan een positieve uitslag. De betreffende commissie, bestaande uit drie man, zei dat uit onderzoek is gebleken dat het uitgesloten is dat buitenstaanders met de test hebben geknoeid. “Dan blijft maar één mogelijkheid over. Ze heeft het zelf gedaan”, zo luidde vervolgens de conclusie.

Volgens het dopingpanel, onder voorzitterschap van de Duitser Harm Beyer, is geen verboden stof gevonden bij De Bruin-Smith. De concentratie van alcohol was echter zo sterk, dat het niet door het drinken van een drankje met een hoog percentage kan zijn ontstaan. Volgens een deskundige zou de vastgestelde alcoholconcentratie in de urine van de zwemster onder normale omstandigheden dodelijk zijn geweest. Beyer twijfelt er daarom niet aan dat er gemanipuleerd is. “Waarom doet iemand zoiets? Om iets te verdoezelen. Daarom rekenen we dit net zo zwaar aan als het gebruik van dope op zich.” Het is binnen de FINA het eerste geval van bedrog bij een controle.

De Bruin-Smith (28) won zeer verrassend drie keer goud op de Olympische Spelen van Atlanta. Haar echtgenoot, Erik de Bruin, heeft ook een verleden met doping. De Nederlandse oud-discuswerper moest zelf in 1994 zijn loopbaan afsluiten als gevolg van een vierjarige schorsing wegens gebruik van verboden middelen. De internationale atletiekfederatie nam de beslissing op basis van tests, hoewel de atleet zelf altijd is blijven ontkennen.

De Bruin-Smith heeft eveneens gezegd onschuldig te zijn. Nog voor de uitspraak toonde ze zich strijdbaar. “Ik zal hoe dan ook mijn gelijk bewijzen. Desnoods stap ik naar het internationale sportgerechtshof in Lausanne.” In een interview in The Irish Independent zwoer zij op haar gezondheid “onschuldig” te zijn. “Ik zal mijn schorsing bij alle mogelijke instanties aanvechten. Sinds de affaire speelde, had ik me voorbereid op een zware sanctie. Toch heeft deze uitspraak me diep in m'n hart getroffen. Ik heb niets en niemand gemanipuleerd.”

De zwemster lag al eerder in de clinch met de FINA. In februari 1997 kreeg ze een waarschuwing, omdat ze enkele maanden eerder in Ierland niet beschikbaar was voor een onverwachte controle. De Bruin-Smith verweerde zich door te zeggen dat ze op dat moment in Amerika verbleef. Ze kreeg toen al te horen dat bij een herhaling van een dergelijk vergrijp een schorsing zou volgen. Als de huidige schorsing van kracht blijft, zal de Ierse ontbreken op de Olympische Spelen van 2000.

In Australië, het land waar de volgende Spelen plaatsvinden, is met vreugde gereageerd op de schorsing van De Bruin-Smith. “Een juiste maatregel”, zo verklaarde voorzitter Terry Gathercole van de nationale zwembond. Hij vindt dat de FINA in het antidopingbeleid hard moet optreden. “Deze straf past in het beleid dat de laatste jaren door de overkoepelende zwembond is gevolgd. Opnieuw is heel duidelijk stelling genomen tegen doping. Dat moet zo doorgaan. De zaak-De Bruin sleepte zich al te lang voort. Het werd tijd voor actie.”