FUSION

Pascal Vermeer Quintet: Change of Sides (VIA Jazz 9920382). Marnix Busstra's Second Vision: Visionary Live (VIA Jazz 9920342).

Wanneer er niet wordt gezongen, er een elektrische gitaar in de frontlinie staat en 'keyboards' de plaats innemen van een piano, staat er meestal 'fusion' op het menu, dat wil zeggen jazz die het met rockmuziek aanlegt. Op Change of Sides door het Pascal Vermeer kwintet leidt deze vrijage tot heel onderhoudende muziek. Het drumspel van de leider is krachtig maar licht, het samenspel luchtig en ontspannen, het repertoire heel gevarieerd. Het titelstuk kan zo in een film, 'The Shit Begins' van saxofonist Rolf Delfos is grappig hups en in 'Paskwil' van Vermeer zelf wordt met verve aan Weather Report gerefereerd.

Dat Peter Heijnen, gitarist in dit kwintet, bij Karen Bloemen werkte slaat een personele brug naar Visionary Live van Second Vision onder leiding van Marnix Busstra. De laatste is namelijk La Bloemens huidige gitarist en muzikaal leider en tevens haar echtgenoot. Dat ook zijn kwintet verwijst naar Weather Report en zelfs nog sterker, onderstreept de positie van de legendarische band van Wayne Shorter en Joe Zawinul. Wat Count Basie is voor swingende big bands is Weather Report voor fusion. Dat het langste stuk op deze live cd, het mysterieuze 'Fathers Mood' van Busstra zelf, niet misstaat naast Zawinuls 'Corner Pocket' illustreert het nog steeds stijgende peil van de Nederlandse jazz- en rockmuziek. Dat Second Vision minder jazzy klinkt dan het kwintet van Vermeer is verklaarbaar; voor hardcore jazz heeft Busstra een apart kwartet.

    • Frans van Leeuwen