Fictie; pas verschenen; vertaald

Michael Krüger: Het gestolen boek. Vert. Marion Offermans, De Bezige Bij, 145 blz. ƒ 32,50

'Mijn hoofdpersonen weten dat er bij alles wat ze ondernemen van alles mis zal gaan maar ze doen het toch maar, omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. Zo ben ik ook. Sterker, het is mijn overtuiging dat het in het leven zo toegaat', zei de directeur van Hanser Verlag, dichter en schrijver Michael Krüger (1943) in een interview in deze krant. In deze roman uit 1993 trekken een onderzoeker en zijn assistent door het Braziliaanse oerwoud om de bakermat van de beschaving te onderzoeken. Na enige tijd geeft de onderzoeker het door de assistent geschreven verslag onder eigen naam uit waarmee zijn faam begint. Vijftig jaar na dato wordt hij echter ter verantwoording geroepen.