Directeur verdacht van brandstichting sociale werkplaats

ROTTERDAM, 7 AUG. Directeur P.C.H. (53) van de sociale werkvoorziening 'De Sluis-Groep' in Woerden is afgelopen dinsdag gearresteerd op verdenking van brandstichting. De man zou in februari van dit jaar brand hebben gesticht in het magazijn van de werkplaats aan de Touwslagersweg. De schade bedroeg twintig miljoen gulden. Justitie heeft de aanhouding vanmorgen bevestigd, maar doet verder geen mededelingen. De Woerdense wethouder van financiën A. Engering, voorzitter van het Werkvoorzieningsschap De Sluis dat eigenaar is van de werkplaats, zegt nergens van te weten.

Op 21 februari van dit jaar brak een enorme brand uit in de sociale werkplaats van Woerden, een onderneming van het Werkvoorzieningsschap 'De Sluis'. Tweederde van de gebouwen, onder meer het grote magazijn, ging verloren, evenals de vele opgeslagen goederen. Directeur H. moest voor de helft van de 600 werknemers elders onderdak zoeken. Hij had diverse besprekingen met de brandweer gehouden over het brandveiliger maken van het bedrijf. Het duurde meer dan een dag voor de brand helemaal was geblust.

Al vrij snel ging het gerucht dat de brand was aangestoken. Onderzoek door brandweer en recherche, evenals dat van een particulier onderzoeksbureau in opdracht van de verzekeringsmaatschappij, bevestigden dat vermoeden. Op diverse plaatsen werden sporen van een 'brandversneller' (benzine, diesel of iets dergelijks) gevonden. Later kwamen er ook duidelijke aanwijzingen dat directeur H. zelf betrokken was bij de brand. Andere aanhoudingen zijn nog niet verricht.

Tegen H. zijn in de afgelopen maanden nog andere verdenkingen geuit. Zo onderzoekt het expertisebureau ook een eerdere brand in Oudewater, waarbij de woning van H.'s ex-vrouw ernstig werd beschadigd. Tevens worden zijn zakelijke activiteiten in binnen- en buitenland nader bekeken. H. zou in de afgelopen tijd uit naam van de sociale werkplaats veel zaken hebben gedaan via de handelsonderneming PolNed, waarbij ook zijn Poolse vriendin is betrokken. Een medewerker van het expertisebureau laat weten dat op dit punt nog geen concrete aanwijzingen zijn gevonden.

De Woerdense 'Sluis-Groep' staat bekend als een uitstekend renderende bedrijvengroep voor aangepaste werkzaamheden en geldt voor soortgelijke werkplaatsen als een voorbeeld.

Directeur H. is vaak geprezen om zijn voortvarend optreden. “Een economisch zeer goed geleid bedrijf”, zegt Engering. Volgens hem is er geen enkel teken dat wijst in de richting van belangenverstrengeling: “Integendeel”.

    • Harm van den Berg