Daimler verwacht gouden tijden na fusie met Chrysler

ROTTERDAM, 7 AUG. Daimler-Benz denkt zijn winst in het jaar 2000 ten opzichte van het afgelopen jaar ruim te kunnen verdubbelen. Het grootste industrieconcern van Duitsland, dat in mei aankondigde met de Amerikaanse autoproducent Chrysler te zullen fuseren, verwacht zijn winst voor belastingen te kunnen opvoeren tot 10,2 miljard mark.

Dit blijkt uit de nadere bijzonderheden over de fusie die Daimler-Benz, fabrikant van onder meer Mercedes, gisteren naar buiten bracht in een prospectus voor de Amerikaanse beursautoriteiten. Voor Chrysler is in 2000 een resultaat voor belastingen voorzien van 10,4 miljard mark. Alle ramingen zijn gebaseerd op de afzonderlijke prestaties van de twee concerns, zonder dat de voordelen van de fusie erin zijn meegenomen.

De besprekingen over de fussie bundeling verlopen bijzonder soepel. Chrysler-directeur Thomas Stallkamp verklaarde donderdag dat de definitieve samensmelting in november of begin december bezegeld kan worden. De fusie-autoriteiten in Brussel en Washington hebben hun toestemming al gegeven.Op 18 september vergaderen de aandeelhouders van de twee concerns. De grootste van hen, Deutsche Bank bij Daimler-Benz en Kirk Kerkorian bij Chrysler, hebben als laten weten ermee in te stemmen. Kerkorian verminderde in juli zijn belang in Chrysler van 13,8 tot 12,35 procent. Hij verklaarde toen dat te doen om belastingtechnische redenen.

Daimler-Benz verwacht dat de fusie in het eerste jaar al een besparing van 2,3 miljard mark oplevert en in de drie tot vijf jaar daarna jaarlijks bijna 5 miljard mark. De voordelen liggen vooral in het gezamenlijk gebruik van technische kennis en van de verkooporganisaties. Sluiting van fabrieken en vermindering van personeel zijn niet voorzien.