Bloedspektakel moet in besloten kring verder

PRINZENDORF, 7 AUG. Het zesdaagse Orgien Mysterien Theater van de Oostenrijkse kunstenaar Hermann Nitsch dat maandag op zijn slot in Prinzendorf (Niederösterreich) is begonnen, werd gisteren op gezag van Landesrat Hans Jörg Schimanek van de extreem-rechtse FPÖ officieel als publiek evenement beëindigd. Het spel, dat maandag op zijn slot in Prinzendorf (Niederösterreich) is begonnen, gaat nu als privé evenement door. De advocaten van Nitsch beloofden dat de reclame op internet gestaakt zal worden en uitsluitend oude vrienden en leden van de vereniging ter ondersteuning van het O.M. Theater toegang zullen krijgen.

Het mysterie-spel is een zes dagen en zes nachten durend feest waarbij naakte of met witte gewaden beklede acteurs met dierkadavers, ingewanden en bloed werken. Het mysterie-spel wordt door een verbond van dierenbeschermers, FPÖ en de katholieke kerk fel bekritiseerd, omdat Nitsch tijdens het feest drie stieren laat slachten. De overige dierkadavers, varkens en schapen, worden direct in het slachthuis gekocht.

Reden voor minister Schimanek om het bloedspektakel als openbaar evenement te verbieden was het ontbreken van een vergunning voor de manifestatie. De Oostenrijkse staatssecretaris voor Kunst, Wittmann, bestempelde de stap van Schimanek als populistisch.

In een tv-discussie met Karl Heinz Essl, de grootste kunstverzamelaar van Oostenrijk, verklaarde Schimanek als verantwoordelijk lid van de regering van de deelstaat Niederösterreich niet toe te kunnen laten dat Nitsch de waardigheid van mens, dier en religie met voeten treedt. Schimanek verwees naar de excessen van de oude Grieken en de Romeinse Nero. “Al deze rijken zijn aan hun eigen decadentie ten onder gegaan en wij zijn ook al op de beste weg naar de ondergang. Wij van de FPÖ willen de toekomstige generaties beschermen, wij willen kunstenaars als Nitsch niet!”, aldus Schimanek. Essl verdedigde de vrijheid van de kunst en zei door het ingrijpen van Schimanek te worden herinnerd aan vroegere tijden waarvan hij had gehoopt dat ze nooit meer terug zouden komen.