Bill Gates terechtgewezen; Microsoft moet codes prijsgeven

WASHINGTON, 7 AUG. Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft moet de de zogenoemde bron-code van versies van de besturingsprogramma's Windows 95 en Windows 98 aan de Amerikaanse overheid overhandigen. Ook moeten topman Bill Gates en nog zestien andere hoge functionarissen Microsoft zich volledig beschikbaar houden voor verhoor.

Dit heeft een Amerikaanse federale rechter gisteren bepaald. De uitspraak van de rechter valt in het vooronderzoek dat de Amerikaanse justitie doet naar het vermeemde misbruik dat 's werelds grootste softwareconcern maakt van zijn dominante marktpositie

De rechter wees een eis van de Amerikaanse overheid over toegang tot de bron-code toe. De bron-code houden softwarebedrijven doorgaans angstvallig geheim. De Amerikaanse onderzoekersautoriteiten willen die code hebben om aan te tonen hoe Microsoft zijn gewraakte zoekprogramma Explorer aan het besturingsprogramma koppelt. Die koppeling is slecht gevallen bij andere leveranciers van zoekprogramma's, zeker omdat het besturingsprogramma in negen van de tien personal computers zit.

Toen eerder deze week bleek dat de rechter Gates zou verordonneren te verschijnen, liet Microsoft weten zijn topman maar acht uur te kunnen missen, en niet twee dagen, zoals de bedoeling lijkt te zijn. Rechter Thomas Jackson zei gisteren dat hij geen tijdslimiet verbindt aan de tijd dat Gates zich beschikbaar moet houden. Van de zestien andere managers wilde Microsoft er maar acht beschikbaar houden. Het concern liet weten tot nu toe volledig aan het onderzoek te hebben meegewerkt, maar dat justitie op het laatste moment met onredelijke eisen is gekomen.

Advocaat John Warden van Microsoft zei gisteren dat het bedrijf seponering van de hele zaak zal vragen in documenten die komende maandag zullen worden ingediend. Advocaten van de Amerikaanse overheid zeiden gisteren dat dit een “standaard-tactiek” is.

Afgelopen mei dienden de Amerikaanse federale overheid en twintig deelstaten een omvattende klacht in tegen Microsoft, omdat het softwarebedrijf zijn monopolie op het gebied van besturingssystemen bij personal computers handhaaft en zijn positie misbruikt om op andere gebieden een monopolie te verkrijgen. De hoorzitting bij de federale rechter gisteren was de jongste in een reeks juridische schermutselingen in de aanloop naar het proces dat volgende maand begint.(Reuters, AP)