Albright: Kans op actie van NAVO in Kosovo

WASHINGTON, PRIŠTINA, 7 AUG. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, heeft de Joegoslavische president Miloševic gewaarschuwd dat de kans op een militaire interventie van de NAVO in Kosovo toeneemt. De waarschuwing stond in een boodschap die afgelopen woensdag aan Miloševic was overhandigd en waarvan de inhoud gisteren is bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanmorgen kwamen de ambassadeurs van de NAVO in Brussel bijeen om te beraadslagen over een mogelijke militaire interventie. Een woordvoerder van de Amerikaanse president Clinton, P.J. Crowley, liet gisteren weten dat “binnen de NAVO de voorbereidingen voor militair ingrijpen zijn geïntensiveerd” en binnen een of twee dagen kunnen worden afgerond. Hij zei dit na afloop van een telefonisch onderhoud van de Amerikaanse president Clinton met de Britse premier Blair.

Troepen van de NAVO en leden van het Partnerschap voor Vrede, waaronder Rusland, zullen over een week oefeningen houden in Albanië. In september volgen oefeningen in Macedonië.

Tot nu toe is er geen VN-mandaat haalbaar gebleken voor een militaire interventie in Kosovo. Rusland heeft zich binnen de VN-Veiligheidsraad steeds tegen militair ingrijpen verzet. In de Servische provincie Kosovo zijn gisteren opnieuw duizenden etnische Albanezen gevlucht uit het Drenica-gebied. Servische troepen voerden zware artilleriebeschietingen uit op de dorpen Poljance, Marina en Poluza. Volgens ooggetuigen hebben de Serviërs het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) uit verscheidene dorpen verdreven.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de vluchtelingen van de VN komen dagelijks zes- tot zevenduizend vluchtelingen uit het Drenica-gebied aan in Kosovska Mitrovica, waar al meer dan 30.000 vluchtelingen een goed heenkomen hebben gezocht. Het totale aantal gevluchte etnische Albanezen wordt geschat op 200.000. De speciale VN-gezant voor de rechten van de mens Jiri Dienstbier riep gisteren de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op beide partijen in het conflict in Kosovo. De voormalige dissident en oud-minister van Buitenlandse Zaken van Tsjechoslowakije verklaarde dat de internationale gemeenschap niet mag aarzelen geweld te gebruiken om een politieke oplossing te doen respecteren. De Europese Unie is er gisteren niet in geslaagd een boycot voor vrachtvliegtuigen uit Servië uit te voeren, waartoe op 29 juni werd besloten. Groot-Brittannië, gesteund door Spanje en Portugal, zegt voorlopig niet onder zijn verplichtingen jegens de Joegoslavische luchtvaartmaatschappij uit te kunnen.(Reuters, AFP, AP)