Advocaat verzoekt vrijlating Priem

ROTTERDAM, 7 AUG. De advocaat van de wielerploeg TVM, mr. Joost van Mierlo, zal vandaag een verzoek indienen om ploegleider Cees Priem, TVM-arts Andrei Michailov en verzorger Jan Moors in vrijheid te stellen. De kans dat het drietal voor het weekeinde vrij komt, acht hij echter minimaal.

Niet bekend

Priem en dokter Michailov bevinden zich sinds 23 juli in hechtenis, eerst in de Zuid-Franse stad Foix en sinds 27 juli in Reims. Evenals verzorger Jan Moors die ook in Reims gevangen wordt gehouden, zijn ze formeel beschuldigd van het transport van verboden middelen en het in bezit hebben van gevaarlijke stoffen zonder rechtvaardiging van hun herkomst. De beschuldiging inzake transport heeft betrekking op de TVM-bedrijfswagen die op 9 maart nabij Reims werd aangehouden met 104 flacons EPO, een medicijn dat wordt gebruikt voor bloeddoping. Volgens TVM-arts Michailov waren de flacons bestemd voor een Russisch kinderziekenhuis.

TVM heeft zich afgemeld voor de Ronde van Kopenhagen. Het besluit van de Nederlandse wielerformatie heeft niets te maken met het dopingonderzoek van de Franse justitie waarin de ploeg is verwikkeld. TVM vroeg al sinds maandag om een officiële bevestiging van haar deelname, maar hoorde niets van de organisatie.

Daarop besloot de ploeg gisteren zich terug te trekken. Een andere Nederlandse ploeg, Rabobank, verschijnt op 11 augustus wel aan de start. De Ronde van Denemarken duurt vier dagen.