'Verbod op piramidespel overtreden'; Spel nu onder andere vlag

ENSCHEDE, 6 AUG. Het verbod op piramidespelen wordt wekelijks overtreden. Dat zegt advocaat J. de Jong van Lier van de Vereniging Tegen Piramidespelen. Het spel is sinds 29 mei van dit jaar verboden.

Naar verluidt zijn er op het moment minimaal vijf organisaties actief. Ze houden wekelijks bijeenkomsten op zondagmiddag en op woensdagavond, onder andere in Vianen en Berkel Enschot. Twee van de betrokken organisaties heten Wealth Builders en Eurostar Business Club, beide afsplitsingen van Titan. Enkele weken geleden werden 24 managers van deze organisatie door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot het terugbetalen van in totaal 2,6 miljoen gulden inleggeld aan 450 gedupeerde deelnemers.

Directeur G. Aarts van Wealth Builders beaamt dat er wekelijkse bijeenkomsten zijn, maar zegt dat het niet om piramidespelen gaat. “Wij spelen 'Multi Level'. Bij ons krijgt iedereen, in tegenstelling tot piramidespelen, gegarandeerd zijn inleggeld terug als hij niets wint. Wij hebben niets te verbergen.” Advocaat De Jong van Lier is daar niet van onder de indruk. “Het is een kwestie van definitie. Zodra iemand afhankelijk is van het geld dat de mensen na hem inbrengen, zoals ook bij 'Multi Level', valt het spel onder de wet.”

Piramidespelen zijn gebaseerd op het principe van de kettingbrief: een deelnemer koopt zich in en probeert hoger in de piramide te komen door vrienden en bekenden ook bij het spel te betrekken.

De Jong van Lier concludeert dat het piramidespel, na enkele maanden te zijn verdwenen, weer “een beetje opleeft”. Het gaat wel om minder grote groepen; daar waar er vorig jaar honderden mensen op een sessie afkwamen, gaat het nu om 50 tot 75 mensen. De Vereniging heeft verschillende keren contact gehad met de politie over de bijeenkomsten, maar die heeft volgens De Jong van Lier nooit gereageerd. “Ze zeggen dat ze hun prioriteiten hebben, en dat de piramidespelen daar niet toe behoren. Dat vind ik schokkend. Op 29 mei wordt er een verbod op het spel afgekondigd, omdat de politiek het een groot probleem vindt, en een paar weken later wordt diezelfde wet uit tijdgebrek al niet meer gehandhaafd.”