Tennissers klaar voor spelersfeest

AMSTERDAM, 6 AUG. Martin Verkerk en Dennis van Scheppingen kunnen zich zonder restricties storten in het feestgewoel van de 'playersnight', het partijtje dat elk jaar de Open Nederlandse tenniskampioenschappen in Amsterdam opvrolijkt. De twee Amstelpark-spelers werden gisteren in de tweede ronde uitgeschakeld: Verkerk door titelhouder Dosedel (6-4 en 6-4), Van Scheppingen door de Australische veteraan Richard Fromberg: 6-3 en 6-4. De Nederlandse inbreng beperkt zich in de beslissende fase tot twee dubbels: Eltingh/Haarhuis en Van Lottum/Van Scheppingen, die elkaar vandaag ontmoeten.

Dennis van Scheppingen, die eerste staat op de reservelijst van de US Open, ondervond tot zijn nadeel hoe weinig hij in tactisch opzicht heeft bijgeleerd. Net als Aynaoui twee jaar geleden in de halve finales, posteerde Fromberg zich twee meter achter de baseline en wat Van Scheppingen ook probeerde, hij kreeg de Australiër er niet vanaf

“Hij zal aanvallender moeten spelen. Beter de momenten kiezen om naar voren te komen”, was het oordeel van Tom Nijssen, die Van Scheppingen sinds enkele weken op proef begeleidt.

Verkerk was ervan overtuigd dat het publiek als één man achter hem zou staan. Waar hij minder op had gerekend, was dat zijn knieën zouden knikken bij het applaus dat opklonk, toen hij het centrecourt betrad en al helemaal niet met de razensnelle returns van Dosedel. Die nam de bal zo snel dat de lange Verkerk niet meer wist waar hij moest serveren. Dat verbaasde hem nogal. “John van Lottum en ikzelf slaan harder, maar toch kwam de bal veel sneller terug.”

Na zijn nederlaag blikte Verkerk tevreden terug. Zijn met een wildcard voor de kwalificatie begonnen Amsterdamse avontuur leverde hem 36 ATP-punten op, negen meer dan hij er in het hele seizoen bij elkaar had geslagen. Het brengt hem in één keer van de 616de plaats naar een positie binnen de 500.

Na de competitie vertrekt Verkerk naar het Zuid-Amerikaanse gravelcircuit. Hij heeft gehoord dat daar veel Spanjaarden meedoen: “Die hebben moeite met mijn service. Ik wil me niet vergelijken met Richard Krajicek, maar die verliest ook niet van dat soort spelers.” (ANP)