Shell afgestraft op het Damrak

AMSTERDAM, 6 AUG. De koers van Koninklijke Olie heeft vanochtend op het Damrak een forse tik gekregen na de bekendmaking van lagere winstcijfers. De daling van de kwartaalwinst met 17 procent leidde tot een koers van het aandeel van 95,90 gulden, een verlies met vier gulden ten opzichte van de slotnotering gisteren.

Omdat Koninklijke Olie zwaar meeweegt in de AEX betekende de koerscorrectie dat de index toch weer op verlies kwam te staan. Na het middaguur noteerde de AEX 1171,90 punten, een verlies van 14,87 punten. Koninklijke Olie ging vanochtend niet alleen onderuit door de bekendmaking van slechtere cijfers, ook uitspraken van het bedrijf met betrekking tot de financiële crisis in Azië, alsmede een lagere olieprijs vormden de oorzaken van een forse koersval.

De sfeer op de Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend bijzonder nerveus. Direct na opening van de handel noteerde de AEX-index nog een winst van zes punten. In de loop van de ochtend begonnen echter tal van fondsen verliezen te vertonen. KLM moest 2,70 gulden prijsgeven op 79,20 na uitbetaling van dividend. Van de financiële fondsen slaagde alleen Aegon erin de stijgende lijn vast te houden. De verzekeraar noteerde een winst van 1,70 gulden op 182,20. ABN Amro moest veertig cent prijsgeven op 49,40 gulden. Fortis noteerde drie gulden lager op 138,30. ING verloor zeven dubbeltjes op 142,10.

Ondanks de fraaie cijfers die Hoogovens gisteren bekendmaakte, ontkwam ook het staal- en aluminiumconcern niet aan de negatieve tendens op de Damrak. Na gisteren een winst van zes gulden te hebben geïncasseerd, moest Hoogovens vanochtend toch weer 2,60 gulden prijsgeven op 89,70. Elsevier noteerde stabiel op 31,40 na een halfjaarwinst die slechts een procent boven het cijfer van vorig jaar lag.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten nog wat verder gedaald ten opzichte van de Duitse mark en de gulden. Er werd een koers genoteerd van 1,9945 gulden tegen slotkoers van 1,9975 gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren enigszins hersteld van de klap die Wall Street dinsdag te verwerken kreeg toen de beurs 299 punten kelderde, de op twee na grootste daling in de geschiedenis. Wall Street ging gisteren uiterst wisselvallig van start, een gevolg van de grote nervositeit die de gang van zaken van de voorgaande dag had veroorzaakt.

Daarna bleef de index hangen op een verlies van rond de 60 punten. Met nog een uur te gaan leken de koersen weer overtuigend naar beneden te gaan met een index die op ruim 100 punten verlies uitkwam, maar uiteindelijk kwam er toch winst uit de bus.

AZIË De effectenbeurs in Tokio sloot lager. De Nikkei-index daalde met 115,94 punten (0,72 procent) tot 15.876,22.

Ook op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten gingen de koersen omlaag. Hongkong kreeg de hardste klappen. De Hang Seng-index kelderde met 2,8 procent tot het laagste niveau sinds begin 1995.

De beurs in Zuid-Korea sloot met een verlies van 0,7 procent.