Selectie; Musea

HET GEHEIM ONTSLOTEN Het Rijksmuseum heeft voor één keer alle deuren en deurtjes opengezet van negen Duitse meubelen, daterend uit het tijdvak 1580 tot 1840. Te zien is oa een Augsburger schreibtischlin (ca. 1627-1630) dat zijn laden, verborgen vakken en uitneembare compartimenten plus hun verrassende inhoud etaleert, en het exterieur en interieur van een Augsburgs kabinet uit het laatste kwart van de 16de eeuw dat geheel bestaat uit kleurige mozaïeken. Het pronkstuk van de expositie is een bureau van Abraham Roentgen (1711-1793) voor de aartsbisschop en keurvorst van Trier, Johann Philipp von Walderdorf. Het geheim ontsloten t/m 30 aug in het Rijksmuseum Amsterdam. Dag 10-17u.

GABRIËL 'Ons land is veel gekleurder dan men wel zou geloven. Dikwijls zo sterk dat het palet tekortschiet', schreef Paul J.C. Gabriël (1828-1903) ooit. Gabriël bracht veel tijd door in de weilanden, polders, bossen en de veenderijen. Aan zijn schilderijen valt af te lezen dat hij al die landschappen door en door kende. Nauwkeurig verschaft hij de toeschouwer aanwijzingen over weersgesteldheid, windrichting, en het tijdstip van de dag. Gabriël blonk uit in het schilderen van de twee-eenheid water en lucht. Heldere, zonnige kleuren werden daarbij niet geschuwd. Dat onderscheidt hem enigszins van zijn tijdgenoten. Op de 'grijze conventionele school' van (Haagse School) collega-landschapschilders had hij het niet zo begrepen. P.J.C. Gabriël: colorist van de Haagse School t/m 30 aug in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40, Dordrecht. Di t/m zo 11-17u.

INDIË OMLIJST Het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam toont een veelzijdige en liefdevol samengestelde collectie Nederlands-Indische schilderkunst. Het verrassende van de tentoonstelling is de intrigerende versmelting van westerse techniek en oosterse onderwerpkeuze. In opzet, perspectief en plastiek kunnen de werken wedijveren met de westerse schilderkunst. Maar in plaats van stads- en dorpsgezichten of rivierlandschappen zien we gezichten op de desa, op sawahs en majestueuze vulkanen.

Indië omlijst. Vier eeuwen schilderkunst in Nederlands-Indië t/m 31 jan 1999 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade, Amsterdam. Dag 10-17u. Za/zo en feestdagen 12-17u.

EN VERDER Pescatore collectie in Den Haag, schilderijen uit het Pescatore Museum t/m 13 sept in Museum Bredius, Lange Vijverberg 14, Den Haag. Di t/m zo 12-17u. Buigen zien en zitten Designklassiekers van Thonet t/m 6 sept in het Drents Museum, Brink 1, Assen. Di t/m zo 11-17u. Rauw op het Lijf, hedendaagse modefotografie t/m 9 aug in het Foto Instituut, Witte de Withstr 63, Rotterdam. Di t/m zo 11-17u; Look at me, Britse modefotografie 1960-1998 t/m 9 aug in de Kunsthal, Westzeedijk 341 Rotterdam. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u; De stad door de jaren, de geschiedenis van Amsterdam 1880-1998 t/m 1 nov en Beroep Huisvrouw. 1898-1998: 100 jaar huisvrouwenleven in de grote stad t/m 16 aug in het Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Ma t/m vr 10-17u, za/zo 11-17u.