Reddingsplan banken Thailand met garantie

BANGKOK, 6 AUG. De Thaise centrale bank heeft gisteren een plan gelanceerd om buitenlandse investeerders aan te trekken voor het noodlijdende bankwezen. De centrale bank is bereid een garantie van vijf jaar te verstrekken aan buitenlandse investeerders die een meerderheidsaandeel nemen in een Thaise financiële instelling. Volgens het plan garandeert de Thaise centrale bank dat de door buitenlandse investeerders gekochte aandelen indien gewenst na vijf jaar voor de oorspronkelijke prijs van hen zullen worden teruggekocht.

Thailand was vorig jaar juli het eerste Aziatische land dat door een financiële crisis werd getroffen. Buitenlandse gegadigden voor Thaise banken zijn tot nu terughoudend geweest uit vrees voor omvangrijke portefeuilles aan 'slechte leningen'. Het garantieplan heeft mogelijk een positief effect op de aangekondigde overname van Bank of Asia door ABN Amro, dat volgens het blad Financial Times een geschreven overeenkomst met de Thaise centrale bank heeft dat het garantie-aanbod met terugwerkende kracht ook op de Nederlandse bank van toepassing is.