Record vertrouwen na WK-winst

PARIJS, 6 AUG. De feel good factor in Frankrijk na de winst van het Franse voetbalteam in de finale van het WK heeft ook gunstige gevolgen voor de economie. De index van het consumentenvertrouwen bereikte volgens het officiële statistiekbureau INSEE in juli het hoogste niveau sinds de maandcijfers worden gepubliceerd. De index steeg vorige maand naar min 9. Het vorige record van min elf dateert van november 1988.

Het Franse statistiekbureau legde gisteren bij de presentatie van de nieuwe cijfers een direct verband met de overwinning van Les Bleus op 12 juli op de Brazilianen. De meest opvallende verbetering betrof het cijfer over de verwachting over de toekomstige levensstandaard, dat steeg van min 22 naar min 6. “Een dergelijke piek in deze tijd van het jaar kun je serieus toeschrijven aan de wereldcup”, aldus een functionaris van INSEE.

Hij zei dat het consumentenvertrouwen toeneemt, ook los van de Franse WK-winst.

Het feit dat de index negatief is geeft aan dat het aantal Franse optimisten nooit groter was dan het aantal pessimisten. (Reuters, AFP)