Rebellen Colombia verhevigen offensief

BOGOTÁ, 6 AUG. Het aantal dodelijke slachtoffers van het offensief van linkse rebellenorganisaties in Colombia, dat maandag is begonnen, is opgelopen tot 248. Dat meldde de vertrekkende president Ernesto Samper gisteren. De Amerikaanse inlichtingendienst schat het aantal op 270. Volgens de Amerikanen is geen van de 200 Amerikaanse militairen die in Colombia gestationeerd zijn voor het bestrijden van de drugshandel gewond of gedood.

In totaal hebben de rebellen meer dan veertig aanvallen uitgevoerd op militaire objecten, stadjes en energie-installaties. De meeste doden vielen tijdens een aanval op Miraflores, een basis van anti-drugseenheden in het zuidoosten van Colombia. De basis is in handen gevallen van de rebellen, nadat de regeringstroepen door hun munitie heen waren. De rebellen ontkenden met klem de melding van het Colombiaanse leger dat bij de aanval op Miraflores 200 opstandelingen zouden zijn omgekomen.

Waarnemers gaan er van uit dat de rebellen met dit offensief hun kracht willen laten zien, alvorens vredesonderhandelingen te beginnen met de Andrés Pastrana, die vrijdag Ernesto Samper opvolgt als president.

De aanval op Miraflores wordt geleid door Jorge Briceno, de strateeg van de Gewapende Revolutionaire Krachten van Colombia (FARC). Hij was een van de twee FARC-leiders met wie Pastrana op 9 juli nog een ontmoeting had. Pastrana maakte na de ontmoeting bekend dat hij binnen 90 na zijn aantreden als president vredesonderhandelingen zal beginnen met de rebellen.

De andere linkse guerrillabeweging, het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) voerde vorige maand nog besprekingen met vertegenwoordigers van het Colombiaanse maatschappelijk leven. De besprekingen moesten de basis vormen voor rechtstreekse onderhandelingen. (AFP, Reuters)