Powerkites, buggy's en frisbee's; Luchtig strandvertier

Vliegertuig, Gasthuismolensteeg 8, Amsterdam. tel 020-6233450 Buggy's variëren in prijs van circa ƒ 700 tot ƒ 1.750, excl vlieger.

Informatie over evenementen staat vermeld in het tweemaandelijks tijdschrift Vlieger: e-mail vlieger@hetnet.nl Za 22 en zo 23 aug in Emmen het 'grootste vliegerfeest van het noorden' met oa buggy-demonstraties. Aanvang za 11u, afloop zo 17u. Inl 0591-317222

In de manieren waarop strandgangers met een minimum aan textiel een maximum aan aandacht proberen te trekken zit weinig vooruitgang. Maar op wind- en luchtgebied is van alles aan de gang. In spectaculariteit worden alle werp-, vang- en kaatsspelen op het strand de loef afgestoken door het vliegeren. In het bijzonder door een nieuwe loot aan het firmament: de buggy.

De stuntvliegers zijn inmiddels een vertrouwde verschijning op het strand geworden. Deltavliegers die met twee handen worden bestuurd en razendsnel langs het strand kunnen scheren. Snelheden van 150 km/h zijn gemeten. Dé manier om een ruim stuk strand te vrijwaren van honden, wandelaars en potentiële zonnebaders.

Wie wind in de handen heeft gevoeld, zo melden ervaren vliegeraars, wil meer dan alleen een zeiltje aan één of meer lijnen in de lucht laten bewegen; die wil bewogen worden. Dat kan al geruime tijd met de powerkite, vaak een matras-achtige vlieger. De meest eenvoudige toepassing van de 'krachtvlieger' is je op ski's over het zand laten voorttrekken, het zogeheten skiten (spreek uit: skaiten). Tasje met leeftocht op de rug, harnasje om de heupen en glijden maar.

Op dit skiten zijn een aantal varianten ontwikkeld. Er zijn mensen die zich aan een vlieger door de branding laten trekken, het zogeheten bodysurfing. Anderen hebben skeelers en krachtvliegeren gecombineerd, of zeilen 's winters op speciale schaatsen over het ijs. Een enkeling laat zich in een drie-rompig bootje, de trimaran, over het water voorttrekken. De trimaran is het geesteskind van de Nieuw-Zeelander Peter Lynn, die begin jaren negentig de buggy ontwikkelde. Wie ooit dit driewielig wagentje langs de vloedlijn razendsnel uit het niets heeft zien verschijnen, voortgetrokken door een reusachtige matrasvlieger, vergeet dat beeld niet licht.

Lynn's strandbuggy's zijn onder andere bij Vliegertuig in Amsterdam te koop. Naast vele soorten één-, twee- of meerlijns vliegers verkoopt Vliegertuig ook 'luchtspeelgoed' als frisbee's en boemerangs. Martijn de Vries, mede-eigenaar van Vliegertuig, is al jaren windfanaat. Wanneer hij geen vliegers verkoopt of herstelt, is hij aan het vliegeren. Alleen al het uiterlijk van het laag bij de grondse wagentje dat hij toont, oogt snel. Ooit heeft hij zelf 90 km/u op de buggy geklokt. Nu hij een kind heeft, doet hij het wat kalmer aan.

Vliegeren kan levensgevaarlijk zijn, houdt Martijn zijn klanten voor. Of het nu om de strand- of ijsbuggy of powerkites gaat, onoordeelkundig gebruik kan tot botbreuken, dwarslaesies en zelfs de dood leiden. Bij het powerkiten hoef je niet alleen voortgetrokken te worden, je kunt ook de lucht in gaan, het manlifting. “Bij IJmuiden hebben niet zo lang geleden twee mensen hun rug gebroken”, zegt de Amsterdamse vliegerverkoper. Hij vertelt over macho's die zeggen: “Geef mij maar je grootste vlieger en hou je waarschuwingen bij je.” Veel mensen weten niet hoe groot de trekkracht van een vlieger kan zijn en vergeten dat wie eenmaal aan de lijnen van een grote vlieger hangt niet zomaar kan zeggen 'stop'.

Je kunt, vertelt Martijn, “zo door het prikkeldraad worden getrokken” als je vliegers niet kunt besturen of uit je buggy wordt gelicht. Dat nuanceert het romantische beeld van de buggy's die gracieus en vrijwel geluidloos met grote snelheid langs de zee scheren. Een kuil, een overstekende hond en je klapt uit de buggy tegen het opeens onverwachts harde zand. Naar zijn zeggen wordt in veel vliegerwinkels onvoldoende gewezen op de gevaren van powerkiten of buggy-vliegeren.

Heel wat risicolozer vermaak was op het naaktstrand bij Egmond onlangs te zien. Daar beoefenden twee heren op leeftijd een van de varianten op het frisbeeën. Zij wierpen elkaar een flexibele ring van kunststofdoek toe, de Woosh, en probeerden deze op hun kale hoofd te vangen.