Partij wapens gevonden

ROTTERDAM, 6 AUG. Met de aanhouding van zes verdachten, vier mannen en twee vrouwen, denkt de politie een netwerk van wapensmokkelaars te hebben ontmanteld. De verdachten komen allen uit het voormalige Joegoslavië. Bij huiszoekingen in Rotterdam en Ossendrecht zijn tientallen handvuurwapens in beslaggenomen.

De politie deed gisteren vijf invallen bij woningen in Rotterdam en twee invallen in huizen in Ossendrecht. In totaal werden 68 handvuurwapens, 70 magazijnen munitie en 12 kilo explosieven aangetroffen. Ook vond de politie blanco identiteitsbewijzen, verblijfsvergunningen en grondstoffen voor het fabriceren van xtc-pillen.

Dinsdag vond de Rotterdamse politie ook al een grote hoeveelheid wapens, explosieven en drugs bij invallen in twee woonhuizen en een garage in Rotterdam. Een 62-jarige Rotterdammer en zijn 30-jarige zoon werden aangehouden. De politie kreeg eerder op de dag een tip over de aanwezigheid van wapens en explosieven in de woningen en besloot nog dezelfde avond actie te ondernemen.

In de Rotterdamse Beatrijsstraat stuitten agenten op honderdduizenden xtc-pillen, enkele tienduizenden guldens aan contanten en materiaal voor het vervaardigen van de drugs. In een woonhuis aan de Spoorsingel vond de politie niet alleen drugs en geld, maar ook enkele kilo's explosieven, een grote hoeveelheid munitie en blanco kentekenbewijzen. In een garage vond de politie explosieven en verschillende vuurwapens, waaronder een machinegeweer met geluiddemper. Het gerechtelijk laboratorium onderzoekt de precieze samenstelling van de ruim twintig kilo springstof.

In mei 1995 vond politie in Friesland in een schuur honderd kilo van het zware explosief semtex.