Over rol sportarts Ryckaert; Justitie wil ook Van Petegem gaan verhoren

LILLE, 6 AUG. De Franse justitie wil de Belgische TVM-renner Peter van Petegem gaan verhoren over de rol van de Belgische sportarts Eric Ryckaert bij de Nederlandse PDM-ploeg in 1992. Dit is bevestigd door een hooggeplaatste zegsman bij het parket in Lille, dat een sleutelrol speelt in het onderzoek naar dopinggebruik tijdens de afgelopen Tour de France. Het verhoor zal waarschijnlijk in september plaatsvinden.

Dokter Ryckaert, die sinds 17 juli gevangen zit in het Noord-Franse Douai, is beschuldigd van het verstrekken van doping aan renners van de Festina-ploeg. Het team van Festina werd uit de Tour gezet wegens dopinggebruik. Vijf Festina-renners - de Fransen Brochard en Moreau en de Zwitsers Zülle, Dufaux en Meier - gaven tegenover de politie in Lille toe dat ze doping hadden gebruikt. Twee dagen voor de Tour in Dublin begon, arresteerde de Franse politie de Belgische Festina-verzorger Willy Voet in wiens auto ruim vierhonderd flacons met het bloeddoping-middel EPO werden aangetroffen. Voet gaf tijdens het verhoor gedetailleerde informatie over de rol van Ryckaert.

De Franse justitie wil van Van Petegem horen welke rol Ryckaert speelde bij PDM. Van Petegem kwam eind 1991 bij PDM, vlak na de Tour waarin de PDM-ploeg in opspraak kwam door het zogenaamde Intralipid-schandaal. Alle renners werden op een dag ziek, niet wegens voedselvergiftiging zoals eerst gezegd werd, maar door het gebruik van het voornoemde bedorven voedingsmiddel dat met een infuus wordt toegediend. In 1992 maakte Van Petegem wel deel uit van de PDM-ploeg die aan de Tour de France deelnam.

Rechter-commissaris Odile Madrolle in Reims zal voor het weekeinde beslissen of het voorarrest van drie TVM-ers, ploegleider Cees Priem, ploegarts Andrei Michailov en verzorger Jan Moors, wordt verlengd of dat ze, eventueel op borgtocht, zullen worden vrijgelaten. Dat zei gisteren de raadsman van TVM, mr. Joost van Mierlo. Mevrouw Madrolle had gisterochtend nog niet de uitslagen van het onderzoek van het bloed en de urine die in Albertville zijn afgenomen van TVM-renners in het kader van het Franse onderzoek naar dopinggebruik. Maandag ontkenden zes TVM-renners tegenover de politie in Reims elk dopinggebruik.

Priem, Michailov en Moors zijn in staat van beschuldiging gesteld wegens illegaal transport van EPO. Op 9 maart werden bij een routinecontrole op een autoweg bij Reims in een bedrijfsauto van TVM 104 flacons EPO aangetroffen. Volgens mevr. mr. J. de Jongh, de in Parijs werkzame Nederlandse advocaat van de vier Nederlandse TVM-renners (Blijlevens, De Jongh, Knaven en Voskamp), behandelden de Franse autoriteiten dit transport aanvankelijk als een douanezaak. “Nadat Festina-verzorger Voet met een grote hoeveelheid EPO op 2 juli werd gearresteerd en in Parijs op regeringsniveau werd besloten doping in de Tour hard aan te pakken, gooide justitie in Reims het roer om. Van illegaal transport werd een dopingzaak gemaakt.”

De EPO-flacons in de TVM-auto zouden in Spanje op voorschrift van de Russische ploegarts Michailov zijn gekocht voor een kinderziekenhuis in Rusland dat Michailov daarom had gevraagd. EPO is in Spanje op voorschrift van een arts in apotheken verkrijgbaar. “In het TVM-dossier in Reims bevindt zich de brief van het Russische kinderziekenhuis aan dokter Michailov”, aldus mr. De Jongh. Het EPO-transport had bij de douane aan de Frans-Spaanse grens moeten worden aangegeven. Omdat zulks niet is gebeurd, was er sprake van illegale import en illegaal vervoer. De Jongh: “Het ging aanvankelijk om een douanekwestie. Pas later is er een dopingzaak van gemaakt.”

    • Jan Gerritsen