Nog een lekkere pepslet in de buurt?

De markt wordt overspoeld door nieuwe schoolagenda's. De inhoud wordt steeds ruiger: tips voor ecstacy-gebruik en 'seks op de plee' zijn heel gewoon in puber-agenda's.

De prijzen van schoolagenda's variëren van ƒ 12-ƒ 16,95. Ze zijn te koop bij de Bijenkorf, Vroom en Dreesman en diverse boekhandels.

Het hoogtepunt van een rave vindt rond een uur of drie, vier plaats. De meeste zwabbertjes liggen dan al thuis in hun bedje, terwijl pillenslikkers op dat moment juist hun pan uit pieken...” En: “...Voor hen moet deze coming down een hemelse rust zijn. Ze hebben het immers uitgehouden in geluid van minstens 100 decibel (bij 120 decibel ligt de pijngrens).” Of: 'Nog een lekkere pepslet in de buurt?!'

Geen teksten uit het trend-blad BLVD of de memoires van Herman Brood, maar uit een van de nieuwe schoolagenda's voor het komende schooljaar. Sinds een paar weken ligt deze gabber-agenda Hakkûh in boekhandels en warenhuizen. Beoogd lezerspubliek: twaalf tot achttien jaar.

Er zijn meer schoolagenda's dan ooit, dit jaar, en sommige hebben op z'n zachtst gezegd een opmerkelijke inhoud. Zo recenseert de vrolijk ogende agenda Happy Dance de beste onbekende nachtclubs in provinciesteden. Een criterium uit de reeks Happy Dance-indicatoren voor een goede discotheek: de mogelijkheden per nachtclub van 'seks op de plee'. En uit de Hakkûh-agenda blijkt dat ecstasypillen en de onvermijdelijke comedown (ontnuchtering) die volgt op een nacht slikken en dansen tegenwoordig even gewone kost zijn voor middelbare scholieren als een Marsreep.

De brave postbus-51 pagina's die in elke schoolagenda zijn opgenomen - Vrij Veilig, uit je ongenoegen bij de Scholierenlijn en pas op met Hasj & Wiet - komen wat ongeloofwaardig over tussen de teksten die de Hakkûh-agenda en de Happy Dance-agenda bevatten. 'Vet wause raveteef!' (zeer leuke feestgangster) is een van de vele vetgedrukte uitlatingen in Hakkûh; 'Pick-up opties' is een van de criteria voor een goede nachtclub in Happy Dance. Het contrast doet denken aan de televisiezender MTV: de moralistische anti-discriminatie en redt-de-natuur-spotjes worden afgewisseld met verslagen van hedonistische feesten en seksistische videoclips van Amerikaanse rap-helden.

Maar er is keuze genoeg, omdat uitgevers elk jaar gretiger de schoolagenda-markt betreden. In de vrije uren van het nieuwe Studiehuis - waarin Havo en VWO-scholieren worden geacht zelfstandig te leren - moeten leerlingen wat te bekijken hebben, zullen de uitgevers gedacht hebben. Een greep uit het aanbod thema-agenda's voor het schooljaar 1998/1999: de televisie-ster Bart de Graaf, het kledingmerk Calvin Klein, de jongensgroep Back Street Boys, de omroep Veronica, het muziekblad Hit Krant, de cartoonsterren Bart Simpson en Beavis and Butthead, de kledingmerken FILA en Fiorucci. De één biedt een gratis CD of T-shirt aan, de ander toont uitsluitend plaatjes van mooie mensen. Het andere uiterste zijn de kinderlijke agenda's die draaien om helden als Donald Duck, Paddington en Winnie the Pooh.

De echte meisjes-agenda's, zoals die van het populaire meisjesblad Yes, en Models zijn al net zo opvallend. In de Models-agenda is per maand een diepte-gesprek te lezen met een jong fotomodel. In de Yes-agenda zijn de gebruikelijke lesrooster- en rapportcijfer-pagina's aangevuld met adviezen over hoe je het beste je benen kunt scheren. Verder zijn er 'tien smoesjes om niet te hoeven vrijen' en een handvol not-dones bij goede seks. Ook nuttig is de kant en klare zelfanalyse aan de hand van je dromen en de test om te kijken of je vriend een maatje, minnaar of (het liefst) man van je dromen is.

Toch zijn er ook aardige schoolagenda's, zoals die van tekstbedenker Loesje en striptekenaar Hein de Kort. Gebruikers van de Loesje-agenda kunnen dagelijks peinzen over een Loesje-tekst en Hein de Kort-fans zoeken naar de datum en het lesuur tussen de vele uitgeschoten lijnen en inktvlekken die De Korts werk typeren.

    • Frederiek Weeda