Nettowinst Hoogovens nagenoeg verdubbeld

IJMUIDEN, 6 AUG. De winst van staal- en aluminiumconcern Hoogovens is in de eerste helft van dit jaar bijna verdubbeld van 194 tot 386 miljoen gulden. Voor de rest van dit jaar verwacht topman J.F. van Duyne dat de winst ongeveer zal uitkomen op het niveau van de tweede helft van vorig jaar (304 miljoen gulden). Daardoor verwacht Hoogovens voor dit jaar een totale nettowinst van rond de 700 miljoen gulden, het hoogste resultaat sinds jaren.

De staaldivisie van het bedrijf behaalde in de eerste zes maanden een winst van 492 miljoen (in 1997 275 miljoen). Ook de aluminiumactiviteiten zaten in de lift. In de eerste helft steeg de winst in deze sector van 38 miljoen naar 132 miljoen. De omzet van Hoogovens kwam uit op 5,688 miljard tegenover 4,495 miljard in dezelfde periode vorig jaar.

Hoogovens dankt die verbeterde resultaten aan een hogere afzet, een verdere verbetering van de marktpositie, hogere opbrengsten en een betere productmix, waarbij het bedrijf zich steeds meer richt op hoogwaardige staalsoorten zoals verzinkte producten.

Zo verwerkt Hoogovens dit jaar de totale productie van ruwstaal van circa zeven miljoen ton tot eindproduct. Staal en aluminium droegen aan de verbetering van de resultaten bij.

De onder voormalig topman Maarten van Veen al ingezette strategie om staal- en aluminiumproducten met meer toegevoegde waarde te maken voor ondermeer belangrijke klanten uit de auto- en verpakkingsindustrie begint meer en meer zijn vruchten af te werpen.

“Deze producten leveren meer winst op en zijn minder gevoelig voor schommelingen in de markt”, aldus Van Duyne.

De financiële crisis in Azië had weinig effect op Hoogovens en bleef in de eerste zes maanden “beperkt” voor het staalbedrijf. HB Holding, het samenwerkingsverband met de Belgische staalfabriek Boël, waarin Hoogovens voor 50 procent deelneemt, leverde voor het eerst een bijdrage aan de winst. Wel zal het volgens Van Duyne “nog enige tijd” duren voordat HB de rendementseis van 12,5 procent op het geïnvesteerd vermogen haalt. Hoogovens heeft op dit moment geen plannen zijn belang in HB uit te breiden, zo verklaarde Van Duyne.

Over een mogelijke overname van de te privatiseren Poolse staalfabriek Huta Sendzimira, gespecialiseerd in zogeheten platte staalproducten, wilde de bestuursvoorzitter alleen kwijt dat Hoogovens daar “serieus mee bezig is”. “Op niet al te lange termijn hopen we daar meer over bekend te maken.”

Van Duyne maakte wel duidelijk dat de kans op een overname door Hoogovens van het controlerend belang van de Waalse overheid in de Belgische staalfabrikant Cockerill Sambre te verwaarlozen is.

Concurrenten als British Steel, het Franse Usinor en de Duitse gigant Thyssen-Krupp hebben wel belangstelling getoond. Maar Hoogovens is bang met Cockerill te worden opgezadeld met een “ziek staalbedrijf waarvan de kostenstructuur te hoog is”.

De koers van Hoogovens sprong gistermiddag omhoog met zes gulden naar 92,30. Daarvan moest het bedrijf vanochtend toch weer 2,60 gulden prijsgeven op 89,70 gulden. Analisten hadden vooraf een winst voor Hoogovens voorspeld van gemiddeld 336 miljoen.